Укравтодор візьметься за п’ять мегапроєктів у 2021 році на суму 140 млрд грн
Укравтодор

Державне агентство автомобільних доріг (Укравтодор) обіцяє реалізувати п'ять мегапроєктів в 2021 році на загальну суму 140 млрд грн. Список проєктів держагентство представило на своїй сторінці в Facebook.

Пресслужба Укравтодору повідомляє, що частина вже в роботі. Деякі закінчаться не раніше 2024 року.

Першим з мегапроєктів Укравтодор називає завершення будівництва моста в Запоріжжі. Загальна вартість проєкту 11,9 млрд грн. До кінця 2020 року планується відкрити один проїзд мосту.

Наступний — будівництво 150-кілометрової автотраси Н-31 Дніпро-Решетилівка. Вартість проєкту 29 млрд грн. Термін закінчення будівництва — 2021 рік.

У наступному році почнеться будівництво об'їзної дороги навколо Києва протяжністю в 150 км. Вже завершені тендери на розробку двох ділянок об'їзної, повідомив Укравтодор. Вартість всього мегапроєкту — 85 млрд грн.

У список включено також будівництво Кременчуцького мосту вартістю в 12,5 млрд грн. Новий міст агентство планує побудувати за три роки.

Ще один проєкт — будівництво дороги до Одеського порту за 2,2 млрд грн. Строк будівництва — 2021-2022 роки.

За визначенням консалтингової компанії Deloitte у доповіді «Інфраструктурні інвестиції як економічний стимул в пост-ковідном світі», мегапроєкти — це великі інвестиційні проекти, які мають довгостроковий вплив на економіку, довкілля і суспільство.

Укравтодор вважає саме такі проєкти «паливом» для вітчизняної економіки і що вони «створюють значний мультиплікаційний ефект на сумжні галузі та економіку в цілому».

Окремим пунктом серед мегапроєктів Укравтодор виділив пілотний проєкт державно-приватного партнерства. Це майже 1 400 км доріг державного значення. Інвестор зароблятиме на «платі за доступність» та розвитку придорожньої мережі, а країна, на думку чиновників, отримає дороги світової якості.

Ремонт 61% цих доріг та підвищення рівня безпеки і комфорту є зобов’язанням інвестора. За оцінками експертів Міжнародної фінансової корпорації, ці проєкти дозволять залучити майже $2 млрд приватного капіталу у дорожнє господарство України.

Передісторія

16 жовтня Укравтодор ініціював розірвання контракту з китайською компанією Sinohydro Corporation Limited за порушення умов контракту, низькі темпи і погану якість робіт з будівництва об'їзної дороги навколо Житомира.

27 жовтня Кабмін віддав на дороги 61 млн грн з програми МОЗ щодо поліпшення діагностики раку.

На сайті Prozorro в серпні повідомили про оголошення тендеру на розробку проектно-кошторисної документації на будівництво частини Великої кільцевої автомобільної дороги навколо Києва на ділянці між Житомирським і Одеським шосе. Аукціон завершений в вересні.

З Фонду боротьби з COVID-19 вже витратили більше половини всіх коштів