«Укрексімбанк» погрожує кримінальними справами директорам компаній-кредиторів, що збанкрутували

Державний «Укрексімбанк» в рамках повернення проблемних кредитів від бізнесу збирається ініціювати кримінальні справи проти директорів компаній, які довели свої структури до банкрутств.

Про це в інтерв’ю Chas News розповів глава банку Євген Мецгер, що очолив установу у 2020 році.

«Коли моя команда прийшла в банк, статутний капітал  становив 38 млрд грн, а накопичені збитки — 31 млрд грн. Сьогодні зі 110 млрд грн кредитного портфеля близько 50 млрд грн — проблемні. А більше 16 млрд грн ми вже списали. І ми ще рухаємося за інерцією — частина кредитів стають проблемними, частина ніби і реструктуризовані, але ніхто не збирається платити», — повідомив про стан справ у банку Мецгер.

Банкір зізнається, що багато топових клієнтів в його кабінеті не соромились прямо казати, мовляв, «ви не зможете забрати об'єкт, тому що я куплю все, я заберу справи, я через правоохоронні органи заважатиму».

Мецгер каже, що банк, який довгі роки був лояльним до певних клієнтів, починає займати більш жорстку позицію. «Ми дуже напружуємо відносини. Вони бачать, що банк почав поводитися не так, як раніше. З кимось ми вже дійшли до торгів і продали об'єкти, щось продамо найближчим часом», — розповідає Мецгер.

За його словами, «Укрексімбанк» відкриватиме кримінальні справи проти директорів компаній, які довели свої структури до банкрутств, кримінальні справи з приводу крадіжок. Банк шукатиме активи, які зникли, їхніх кінцевих бенефіціарів. «Ряд кейсів ми вже почали, але поки важко оцінити результат цих дій», — каже Мецгер. І не береться прогнозувати, який відсоток проблемних кредитів вдасться повернути.

«З 70 млрд грн, які ми визнали проблемними, застав — за ринковою вартістю — близько 20 - 30%. Десятиліття клієнту нараховували відсотки, він їх не платив. Плюс заставне майно погано охороняли, воно вже недоукомплектоване. Десь розтягли, десь ще користуються нашими заставами», — пояснює Мергер.

Також він назвав головних позичальників банку:

  1. ПрАТ «Завод напівпровідників» — 11,2 млрд грн
  2. ПрАТ «Азовелектросталь» — 7 млрд грн
  3. ПрАТ «Креатив» — 4,6 млрд грн
  4. ТОВ «ЕСУ» — 3,3 млрд грн
  5. ТОВ «ВЕСТА» — 3,2 млрд грн
  6. ТОВ «КоронАгро» — 3,1 млрд грн
  7. Група РАЙз — 2,8 млрд грн
  8. ТОВ «Фактор-Ексім» — 2,6 млрд грн
  9. ТОВ «Амстор» — 2,0 млрд грн
Дефіцит держбюджету у жовтні перевищив понад 30 млрд грн