Улюблена соцмережа фанатів Трампа частково повернулася онлайн

Parler, вебсайт і додаток у соціальних мережах, популярний серед американських ультраправих, частково повернувся в Інтернет за допомогою російської технологічної компанії.

Parler зник з інтернету, коли його видалив хостинг-сервіс Amazon Inc та інші партнери. Вони аргументували це поганою модерацією соцмережі після того, як  користувачі Parler закликали до насильства та розміщували відео, що прославляють атаку на Капітолій США 6 січня.

У понеділок вебсайт Parler знову був доступний, хоча лише з повідомленням його керівника про те, що він працює над відновленням функціональних можливостей.

Адреса інтернет-протоколу (IP), яку використовує сайт, належить DDos-Guard. Ця фірма контролюється двома росіянами, серед її послуг — захист від розподілених атак, сказав агентству Reuters експерт з інфраструктури Рональд Гільмет.

Якщо вебсайт повністю відновлять користувачі Parler зможуть бачити та залишати коментарі. Однак більшість користувачів віддають перевагу додатку, який залишається забороненим в офіційних магазинах Apple Inc та Google.

Гендиректор Parler Джон Матце та представники DDoS-Guard не відповіли на запити про коментарі.

Минулої середи Матце повідомив агентству Reuters, що компанія вела переговори з багатьма постачальниками послуг, але відмовився детальніше пояснювати.

DDoS-Guard працював з іншими расистськими, правими та конспірологічними сайтами, які використовувались масовими вбивцями для обміну повідомленнями, включаючи 8kun. Він також підтримав медіа-організації в Москві і російські урядові сайти, зокрема сторінку міністерства оборони РФ.

Минулого тижня DDoS-Guard стала останньою компанією, яка розірвала стосунки з хостинговою компанією 8kun, VanwaTech, після запитів Guardian.

На вебсайті DDoS-Guard вказана адреса в Шотландії і назва компанії Cognitive Cloud LP, але вона належить двом чоловікам у Ростові-на-Дону в Росії, сказав Гільметте.

DDoS-Guard була зареєстрована в 2017 році в рамках товариства з обмеженою відповідальністю, фінансової структури в Шотландії, яка дозволяє нерезидентам створювати компанії з незначним контролем. Власниками компанії є донині Олексій Лихачов та Євген Марченко, двоє російських бізнесменів, які її зареєстрували. Партнерство, за яким зареєстровано DDoS-Guard, називається Cognitive Cloud і перераховане за адресою на Единбурзькій вулиці Форт.

Один із власників нещодавно сказав «Гардіан», що йому невідомий весь вміст, який компанія пропонує. Марченко заявив Guardian із Ростова-на-Дону, що DDoS-Guard — це глобальна служба інформаційної безпеки, яка розміщує «тисячі веб-сайтів».

Критики Parler заявили, що потенційний ризик безпеки для нього залежить від російської компанії, а також назвали дивним цей вибір для сайту, популярного серед самопроголошених патріотів.

Російська пропаганда спричинила політичні розбіжності в США. РФ підтримує президента США Дональда Трампа, що полишає посаду, і посилює неправдиві розповіді про фальсифікації виборів, але також протести проти жорстокості поліції.

Компанія Parler, яка повідомила, що у неї понад 12 млн користувачів, подала позов проти Amazon минулого понеділка. Це сталося після того, як гігант електронної комерції та постачальник хмарних послуг припинив поширювати Parler, посилаючись на погану фільтрацію закликів до насильства у соцмережі.

В оновленні від понеділка Parler.com посилається на інтерв'ю Fox News, в якому Матце сказав, що він «впевнений», що Parler повернеться наприкінці січня.

Нагадаємо, раніше, на тлі посилення в популярних соцмережах вимог до змісту публікацій напередодні загальних виборів в США, соцмережа Parler набула популярності у фанатів Трампа. Нині в цій мережі налічується понад 10 млн користувачів.

Пізніше Amazon, Apple і Google розірвали свої угоди з Parler та видалили додаток зі Google Play та Appstore.

Після того, як Parler видалили з App Store, засновник месенджера Telegram Павло Дуров закликав користувачів перейти з iOS на Android.

Відцвірінькався. Чому став можливим нокаут Трампу від Twitter і Ко