Уряд Гонконгу позбавив повноважень чотирьох опозиційних депутатів
International Director

Уряд Гонконгу дискваліфікував чотирьох опозиційних законодавців у середу. Це сталося відразу після того, як парламент Китаю прийняв резолюцію, що дозволила виконавчій владі міста звільнити законодавців без необхідності судового процесу.

Як повідомляє Reuters, у резолюції Пекіна сказано, що уряд Гонконгу може дискваліфікувати депутатів, які загрожують національній безпеці.

19 опозиційних депутатів Гонконгу раніше погрожували масовою відставкою, якщо хтось із них буде дискваліфікований із Законодавчої ради (Legco) — міні-парламенту колишньої британської колонії.

Тепер вірогідним є вихід з парламенту демократичних законодавців, які виступають проти, на їхню думку, все жорсткішого тиску на місто з боку Пекіна.

Дискваліфікація відбулася незабаром після того, як парламент Китаю прийняв резолюцію, що дозволила виконавчій владі Гонконгу позбавляти повноважень законодавців, які, як вважається, підтримують незалежність Гонконгу, вступають у змову з іноземними силами або загрожують національній безпеці, без необхідності проходити через суд.

Поки законодавча рада міста контролюється пропекінським табором, відставки демократичних депутатів відбуваються за його мовчазною згодою.

Члени опозиції виступають проти того, що багато людей у ​​колишній британській колонії розглядають як зменшення свободи та інституційних стримувань і противаг у Пекіні, незважаючи на обіцянку високого ступеня автономії.

«Моя місія як законодавця по боротьбі за демократію і свободу не може продовжуватися, але я, безумовно, продовжуватиму діяльність, якщо жителі Гонконгу боротимуться надалі за основні його цінності», — сказав журналістам один з дискваліфікованих членів Асамблеї Квок Ка-Кі.

Китай заперечує обмеження прав і свобод у світовому фінансовому центрі, однак влада Гонконгу та Пекіну швидко пішла на боротьбу з інакомисленням після того, як в червні минулого року спалахнули антиурядові акції протесту, які призвели до кризи в місті.

Міська влада заявила у своїй заяві, що четверо законодавців — Квок, Елвін Йонг, Денніс Квок та Кеннет Леунг — були виключені зі складу Асамблеї за загрозу національній безпеці. Подробиць вона не повідомила.

Вони були серед 12 законодавців, котрі раніше були позбавлені права брати участь у парламентських виборах (нині відкладених) з різних причин, включаючи змову з іноземними силами та протидію новому закону про національну безпеку.

Дискваліфікація, ймовірно, додасть занепокоєння на Заході щодо автономії Гонконгу, обіцяної за формулою «одна країна, дві системи», коли Великобританія передала місто Китаю в 1997 році. Тим часом Джо Байден готується обійняти після Дональда Трампа посаду президента США, обіцяючи сприяти демократії у всьому світі.

Це повністю порушує належні процедури «одна країна, дві системи» й ігнорує основні права людини.

Резолюція керівного органу китайського парламенту, що розчищає шлях до дискваліфікацій, прийнята на тлі роздратування пропекінських кіл Гонконгу з приводу того, що, на їхню думку, «тактика затримки» опозиції перешкоджає законодавчому процесу.

Явище філібастеру давно поширене у Гонконзі, де обирається лише половина із 70 місць у законодавчому органі, а інша половина складається з пропекінських персон.

30 червня Пекін запровадив у місті законодавство про національну безпеку, караючи все, що Китай вважає диверсіями, сецесіонізмом, тероризмом та змовою з іноземними силами аж до ув'язнення.

Відтоді влада вилучила деякі продемократичні книги з бібліотек, заборонила деякі пісні та заходи в школах, оголосила деякі гасла незаконними та здійснила наліт на редакцію антиурядового таблоїду.

Критики кажуть, що влада намагається вбити імпульс продемократичного руху. Прихильники уряду заявляють, що влада намагається відновити стабільність у найвільнішому місті Китаю після року заворушень.

Як ми писали раніше, сім (а потім і вісім) демократичних депутатів були заарештовані в Гонконзі за звинуваченнями, пов'язаними з перешкоджанням засіданню законодавчої ради в травні.

Омережно, революція!