В Італії 10-річна користувачка TikTok загинула від небезпечної «гри у відключку»

Італійський орган із нагляду за конфіденційністю даних наказав TikTok в п'ятницю заблокувати облікові записи всіх користувачів в Італії, вік яких не вдалося підтвердити, після смерті 10-річної дівчинки.

Італійські прокурори розпочали розслідування випадкової смерті 10-річної дівчинки, повідомляє The Guardian. Вона нібито брала участь у «грі в відключку» в мережі обміну відео TikTok. Необхідно було накинути ремінь навколо шиї і затримати дихання, записуючи себе на телефон.

Влада Італії оголосила, що тимчасово заблокувала доступ до TikTok для користувачів, вік яких неможливо остаточно підтвердити. У заяві італійського регулятора йдеться, що хоча TikTok зобов'язався заборонити реєстрацію для дітей віком до 13 років, проте це правило легко обійти.

Дівчинка померла в лікарні Палермо після того, як її виявила в середу п'ятирічна сестра у сімейній ванній зі своїм смартфоном. Його вилучила поліція.

Соцмережа TikTok, яка належить китайській компанії ByteDance, заявила в п'ятницю, що їй не вдалося виявити жодного вмісту на своєму сайті, який міг би спонукати дитину взяти участь у такому «виклику». Мережа допомагає владі в розслідуванні можливого «підбурювання до самогубства».

«Безпека спільноти TikTok є нашим абсолютним пріоритетом, тому ми не дозволяємо вміст, який заохочує, пропагує або прославляє поведінку, яка може бути небезпечною», — заявив представник TikTok.

Потім у п’ятницю італійське відомство по захисту даних заявило, що воно негайно «блокує (китайську) соціальну мережу» до 15 лютого. До цієї дати мережа повинна задовольнити вимоги регулятора.

Це означає, що користувачі неперевірених облікових записів більше не зможуть завантажувати відео або взаємодіяти з іншими людьми на платформі TikTok.

Медичні експерти попередили про небезпеку челенджу (гри-виклику), який поширюється серед молоді, яку називають «скарфинг» або «гра у задихання». У ній обмежується доступ кисню до мозку.

Батьки дівчинки розповіли газеті La Repubblica, що друга донька пояснила їм, що її сестра «грала в відключку».

«Ми не знали, що вона бере участь у цій грі. Ми знали, що (наша донька) дивилася у TikTok відео з танцями. Як я міг уявити це звірство?» — сказав батько дівчинки газеті.

У грудні італійське агентство із захисту даних подало позов проти TikTok, стверджуючи, що соцмережа приділяє «недостатню увагу до захисту неповнолітніх» та критикуючи легкість, з якою дуже маленькі діти можуть скористатися додатком для відео.

TikTok, який став глобальним у 2018 році, досяг швидкого успіху завдяки пародіям та короткометражних відеошматочках з танцями або приколами. Мережа використовує алгоритм, аби визначити, який вміст може зацікавити користувача.

Смерть дівчинки викликала бурхливі реакції в Італії та заклики до кращого регулювання соціальних мереж.

«Соціальні мережі не можуть бути джунглями, де дозволено все», — сказала Лісія Ронзуллі, президент італійської парламентської комісії з питань захисту дітей.

У Пакистані та Індії у китайської соцмережі серйозніші проблеми — там влада просто її заборонила за «аморальний контент». Їй загрожує пильний контроль з боку урядів Австралії та США.

Як ми писали раніше, у TikTok з’явилося відео, на якому дівчата в формі курсанток МВС України танцюють з російським поліцейським. Після критики вони його видалили.

Контент-будинки і хайп-будинки. У США з’явилися спеціальні TikTok-маєтки