В Італії за запитом Росії затримали українського режисера. Його намагається звільнити МЗС
Facebook / Eugene Lavrenchuk

Євгена Лавренчука, українського театрального режисера та колишнього головного режисера Одеського театру опери та балету, затримали в Італії на запит Росії про екстрадицію.

У Facebook-групі Free Eugene Lavrenchuk зазначають, що українця звинувачують у вчиненні кримінального правопорушення на території РФ вісім років тому.

Росія вимагає його екстрадиції. Відомо, що затримання режисера відбулося 17 грудня, і лише зараз родина дозволила розповісти про це громадськості.

В СІЗО у нього немає доступу до телефону та соцмереж, від імені режисера пише друг сім'ї Маріанна Гвідічі-Палій.

«Євген отримує підтримку зі сторони консульства України в Італії та адвоката, який намагається запобігти екстрадиції Євгена до Росії, розуміючи політичну ситуацію між Україною та Росією та можливі наслідки даної справи, враховуючи що Євген Лавренчук підтримував Україну навіть працюючи в Росії і покинув Росію з політичних причин, коли почалася війна», — повідомляє жінка.

В коментарі «Українській правді» Олег Ніколенко, речник МЗС, розповів, що суд Неаполя обрав українцю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на період розгляду російського екстрадиційного запиту. 

«31 грудня нашого громадянина відвідав консул. Умови його тримання під вартою прийнятні, стан здоров‘я задовільний», — додав Ніколенко. Він наголосив, що консули тримають справу на особливому контролі.

Тим часом із Росії виїхав останній акредитований український журналіст Роман Цимбалюк. Він заявив, що відчуває загрозу особистій безпеці.

Фірташ продав росіянам титановий бізнес в окупованому Криму