В ОРДЛО проросійські угрупування утримують до 300 заручників — Арестович
Getty Images

Наразі на окупованій частині Донбасу бойовики утримують до 300 людей. Про це каже спікер Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, радник з інформаційної політики голови української делегації у ТКГ Олексій Арестович в інтерв’ю «Радіо Свобода».

За словами спікера, гуманітарна підгрупа в ТКГ обговорює тему звільнення полонених, але нині про новий обмін не йдеться.

«Гуманітарна група постійно розмовляє на цю тему. Поки перспективи марні. Тому що також прив’язується до політичних питань. Поки нікого (звільнити — Прим. ред.) не можемо. Ми постійно пропонуємо, надаємо щомісяця наші списки», — сказав він.

Арестович уточнив, що говорить про близько 300 людей, яких бойовики утримують у різних місцях. Є частина людей, які утримуються в «пенітенціарній системі» незаконних збройних угруповань

Є такі, які утримуються в таких тюрмах, як «Ізоляція». Тобто фактично в нелегальній тюрмі. Ті хоч якусь подобу мають. Вони також нелегітимні, нелегальні, але мають подобу сталого виправного закладу. А це ж просто катівня — «Ізоляція»

При цьому точна цифра утримуваних бойовиками людей, за словами представника ТКГ, невідома.

«Там треба все уточнювати. 260-240 осіб, як кажуть, за різними даними, як рахувати. Є і інші цифри. Тобто це ще те, як їх встановлювати. Є частина осіб, яка була захоплена на Донбасі, а зараз ми підозрюємо, що вони знаходяться в РФ. Тобто це складна ситуація», — пояснив Арестович.

Про «Ізоляцію»

Приміщення колишнього заводу «Ізоляція» захопили контрольовані Росією терористи у 2014 році. Пізніше зі слів полонених і заручників, котрі поверталися за обмінами, стало відомо, що в «Ізоляції» діє в’язниця. Є десятки свідчень про катування там.

В Україні Офіс генпрокурора веде кримінальні справи щодо подій у цьому місці. Наприкінці 2020 року, за словами заступника голови департаменту нагляду за розслідуванням злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Зери Козлієвої, ОГП оголосив про підозру одному з бойовиків із позивним «Палич». Він був комендантом тюрми. Зі слів колишніх полонених ЗМІ повідомляють, що його звати Денис Куликовський.

В’язнями тюрми «Ізоляція» були, зокрема, вчений Ігор Козловський і журналіст Станіслав Асєєв.

«Ізоляція». Колишній в’язень бойовиків оприлюднив фото та паспортні дані трьох військових злочинців «ДНР»