У передмісті Парижа терорист-ісламіст убив учителя
rte.ie

У північно-західному передмісті Парижі 16 жовтня 18-річний чоловік убив вчителя біля школи. Антитерористичні органи проводять розслідування.

Зловмисника, озброєного ножами, застрелили офіцери поліції, коли намагалися заарештувати його після нападу. Поліція не оприлюднила жодних особистих даних нападника. При цьому BBC з посиланням на французькі ЗМІ повідомляє, що це був 18-річний чоловік чеченського походження, який народився в Москві.

Вони ж повідомляють, що жертва показала своїм вихованцям суперечливі зображення пророка Мухаммеда напередодні. Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що вчителя, ім’я якого поки не розголошується, вбили, оскільки він «навчав свободи слова».

Подробиці інциденту

Чоловік, озброєний великим ножем, напав на вчителя на вулиці в місті Конфланс-Сент-Онорін й відрізав йому голову. Джерело в поліції повідомило, що свідки чули, як зловмисник кричав «Аллаху Акбар!», повідомляє агентство Reuters.

Потім він утік, але місцева поліція, викликана громадськістю, швидко прибула на місце події.

Офіцери зіткнулися з чоловіком у сусідньому районі Ераньї. Коли вони стали вимагати, щоб він здався, нападник, як кажуть, погрожував їм. Офіцери вистрілили у підозрюваного й той скоро помер.

Місце події зараз закрито, оскільки розслідування триває.

Поліцейські заарештували дев'ять людей, у тому числі неповнолітнього, повідомили французькі ЗМІ із посиланням на судові джерела. Як повідомляється, серед них є родичі нападника та батьки дитини зі школи, де працював учитель.

У своєму акаунті в Twitter (французькою мовою) поліція закликала представників громадськості уникати району нападу.

Хто був жертвою

За даними газети «Le Monde», загиблий викладач історії та географії говорив на уроці про свободу слова, навівши як приклад карикатури на Мухаммеда. Раніше вони викликали галас серед деяких мусульман, коли малюнки опублікувало видання «Шарлі Ебдо».

Повідомляється, що вчитель порадив учням-мусульманам залишити кімнату, якщо вони вважають, що їх можуть образити.

Раніше цього місяця деякі батьки-мусульмани скаржилися школі на рішення вчителя використати одне або кілька зображень в рамках дискусії щодо судового процесу «Шарлі Ебдо», повідомляють французькі ЗМІ.

«За словами мого сина, він був надзвичайно приємним, надзвичайно доброзичливим, дуже добрим», — сказав батько зі школи Нордін Чауаді агенції AFP.

Реагуючи на злочин у п'ятницю, видання «Шарлі Ебдо» написало у своєму Twitter: «Нетерпимість щойно досягла нового порогу і, здається, не зупиняється ні перед чим, щоб нав'язати терор у нашій країні».

Якщо цей мотив вбивства буде обґрунтований, це буде глибоко шокуючим для французів, говорить в Парижі Х’ю Шофілд з ВВС. За його словами, вони вважатимуть це не просто жорстоким нападом, а жорстоким нападом на вчителя за виконання обов'язку щодо пояснення.

У Франції триває хвиля ісламістського насильства після нападу на «Шарлі Ебдо» 2015 року, в результаті якого загинули 12 людей, у тому числі відомі карикатуристи.

Як реагує Франція

Вбивство мало ознаки «теракту ісламістів», сказав Макрон журналістам на місці нападу.

«Сьогодні одного з наших співгромадян вбили, оскільки він навчав учнів свободі слова», — сказав він.

У Національній асамблеї, парламенті Франції, депутати встали на честь вчителя, вбитого в п'ятницю, та засудили «жорстокий теракт».

Міністр внутрішніх справ Джеральд Дарманін, що подорожував до Марокко, терміново повертається до Парижа.

Міністр освіти Жан-Мішель Бланкер написав у Twitter, що вбивство вчителя було нападом на Французьку Республіку.

Він сказав, що його думки — про жертву та її сім’ю, а єдність і твердість є єдиною відповіддю на «ісламістський тероризм».

В даний час у Парижі триває судовий процес щодо нападу ісламістів у 2015 році на французький сатиричний журнал «Шарлі Ебдо». Його атакували після публікації карикатур.

Як ми повідомляли раніше, три тижні тому інший чоловік поранив двох людей біля колишніх офісів журналу. Підозрюваного у нападі, озброєного мачете, заарештувала поліція.

 

Charlie Hebdo знову надрукувала карикатуру на пророка Мухаммеда