В рф створили водний дрон «Одуванчик»: що про нього відомо

Російська компанія KMZ представила перший ударний морський безпілотник, повна назва якого звучить: «быстроходный безэкипажный катер-носитель «Одуванчик». 

Про це пише Мілітарний.

Міністерство оборони рф вже замовило 10 дронів та хоче провести випробовування безпосередньо в зоні бойових дій проти України. 

Видання зазначає, що російський «Одуванчик», конструктивно дуже схожий на українські моделі надводних дронів — SeaBaby («Морський малюк»), які успішно атакували Кримський міст, російський десантний корабель «Оленегорський горняк» і танкер «SIG». SeaBaby — власна технічна розробка СБУ.

На цю новину вже лаконічно зреагував директор Фонду «Повернись живим» Тарас Чмут:

«Погані новини для нас. РФ запустить масове виробництво і ЧМ перетвориться у повністю «сіру зону». У цих умовах ще більша актуальність у патрульно-протидиверсійних силах, БПЛА тощо. І менша актуальність у великих надводних платформах», — написав він.

Морський дрон «Одуванчик»: характеристики

Представники KMZ заявляють, що безпілотник може нести бойову частину або інше корисне навантаження вагою до 600 кг. 

Він може долати відстань у 200 км на швидкості до 80 км/год. Цього достатньо для нанесення ударів по Одесі у випадку запуску із Криму. Крім того, не виключено, що їх можна буде запускати із суден вже у морі.

У той же час незрозуміло як відбуватиметься його управління без супутникового зв’язку, адже відповідних антен не було помічено на борту.

Можна припустити, що росіяни для цього використали інерційну систему з корекцією по сигналам GPS, як у безпілотниках Shahed-136. Також не можна виключати вірогідність використання дронів-ретрансляторів зв’язку.

Ймовірно, що цим дроном окупанти наноситимуть удари по мостам та портам.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Україні з’явиться «Армія роботів» та «Армія РЕБ» — Федоров