В США пара продала секретні документи про атомні підводні човни, сховавши їх у сендвічі
Unsplash

У США затримали воєнного інженера та його дружину, які намагалися продати іншій державі секретні документи про підводні човни.

Протягом цілого року Джонатан та Діана Тоеббе зі штату Меріленд передавали документи агенту ФБР, який видавав себе за іноземного шпигуна, повідомляє пресслужба Мін'юсту США.

Джонатан Тоеббе працював інженером-ядерщиком у програмі з розробки атомних установок ВМС США та мав доступ до утаємниченої інформації.

Зокрема він отримав свідчення стосовно дизайну, параметрів роботи та характеристик атомних реакторів із підводних човнів.

За даними слідства, 1 квітня 2020 року Тоеббе поштою відправив іноземцям частину секретної інформації. 

У повідомленні чоловік запропонував передати решту даних при зустрічі, але лист перехопило ФБР та почало з інженером переписку від імені іноземних шпигунів.

Від агента ФБР сімейна пара отримали передоплату в $10 тис. та передала карту пам’яті із секретними даними, сховавши її у половинці сендвіча в кафе.

Ще одну частину інформації вони передали в пачці жувальної гумки за $70 тис.

9 жовтня пару затримали співробітники ФБР. Їх звинуватили в порушенні закону про атомну енергію. Якій саме державі Тоеббе хотіли передати секретні дані, не уточнюють.

Раніше Chas News писав, що литовського експолітика засудили за шпигунство на користь Росії.

Північна Корея могла перезапустити ядерний реактор для виготовлення атомної зброї — ООН