В Таїланді влада заборонила Telegram і погрожує чотирьом виданням
James Longman

Влада Таїланду наказала інтернет-провайдерам заблокувати додаток для обміну повідомленнями Telegram, яким користуються антиурядові протестуючі.

Як повідомляє BBC, документ про урядові плани заборонити месенджер був вкрадений та поширений у соціальних мережах.

Поліція також погрожувала закрити чотири інформаційні видання за порушення указу, виданого минулого тижня, про припинення акцій.

Демократичні активісти проводять місяцями протести із закликами до відставки прем’єр-міністра та обмеження повноважень монархії.

Чому Таїланд намагається заборонити Telegram

Про плани уряду блокувати Telegram повідомили місцеві ЗМІ в понеділок після того, як документ, позначений як «дуже конфіденційний», просочився і широко поширився в соціальних мережах. Telegram популярний в державі як засіб безпечного обміну повідомленнями, який використовується активістами для організації протестів у стислі терміни.

Документ, який, очевидно, підготовлений Міністерством цифрової економіки Таїланду, уповноваженим цензурувати інтернет у Таїланді, надіслали до Національної комісії з питань мовлення та телекомунікацій.

Окремо поліція заявила журналістам, що доручила Міністерству цифрових технологій обмежити групу «Вільна молодь» на платформі Telegram. За останні місяці група відіграла ключову роль в організації протестів.

В окремому розпорядженні поліція Таїланду заявила, що проводить розслідування щодо чотирьох відомих інформаційних організацій через їхні репортажі про протести. «Прачатайм», Voice TV, The Reporters та The Standard багато повідомляють із місць подій.

Члени студентського руху збираються наперекір наказу про заборону протестів. Вони хочуть, щоб прем’єр-міністр Прают Чан-оча, колишній очільник армії, який захопив владу в результаті державного перевороту 2014 року, подав у відставку.

З часом їхні вимоги реформ стали включати сумнів у ролі монархії — інституту, який здавна вважався священним у Таїланді. Протестувальники критикують рішення короля прийняти особисте командування всіма військовими частинами, що базуються в Бангкоку. Це концентрація військової влади в королівських руках, безпрецедентна в сучасному Таїланді.

Влада не змогла приборкати мітинги, хоча в четвер вона видала указ про надзвичайний стан. Протестувальники все ще збираються щодня, в основному мирно, у Бангкоку та інших частинах країни.

З вівторка було заарештовано щонайменше 80 людей. Затримані ризикують отримати тривалі вироки, якщо суд постановить, що вони порушили суворі закони Таїланду про заборону критики монархії. Це карається ув’язненням на строк до 15 років.

Як ми писали раніше, у Таїланді протестують проти прем’єр-міністра, який свого часу прийшов до влади шляхом державного перевороту. Влада заборонила зібрання після протестів у Бангкоку.

 

Десятки тисяч людей протестують по всьому Таїланду наперекір забороні