В Україні будуватимуть підприємство з виробництва військових дронів
ArmyInform

Про виробництво безпілотних літальних апаратів в інтерв’ю LB.ua розповів гендиректор «Укрспецекспорту» Вадим Ноздря.

Він повідомив, що наразі Україна все ще обирає місця для побудови такого виробництва. Сторони узгоджують зобов’язання щодо активів для цього підприємства та першого замовлення. 

«Укрспецекспорт» — частина концерну «Укроборонпром».

Україна планує отримати 48 безпілотників, які Міноборони поставить на озброєння в ЗСУ. В залежності від комплектації це від 6 до 12 ударних комплексів. Стандартний набір — це чотири безпілотних літальних апарати й одна базова станція.

Комплектація комплексів, виготовлених в Україні, може бути змінена. Оскільки у нашій державі менша вартість людиногодини та інші умови імпорту покупних частин БПЛА, які закуповує турецький виробник за кордоном, комплекс може стати дешевшим на 35%, вважає гендиректор «Укрспецекспорту».

У перспективі Україна зможе самостійно експортувати БПЛА Bayraktar TB2 у треті країни із певними застереженнями.

Зараз на озброєнні Збройних Сил України перебуває 6 безпілотних авіаційних комплексів Bayraktar TB2 та три наземні станції управління.

Вперше Україна купила турецькі оперативно-тактичні БПЛА Bayraktar TB2 виробництва компанії Baykar Makina у листопаді 2018 року. Тоді президент України Петро Порошенко в Туреччині підписав відповідну угоду з турецьким підприємством.

За програмою розвитку Збройних Сил України заплановано придбання 6-12 комплексів Bayraktar TB2 (тобто 6-12 станцій управління і 3-4 безпілотника на кожен комплекс).

Дрони Bayraktar TB2 отримали висвітлення у ЗМІ і соцмережах з відновленням війни в Нагірному Карабасі, де їх застосовує Азербайджан.

Нагадуємо, що за допомогою іншого типу безпілотників Україна, для прикладу, охороняє кордон із Республікою Білорусь.

 

Наступ азербайджанської армії та знищення 230 вірменських танків. Нові подробиці щодо війни у Нагірному Карабасі