В Україні хочуть заборонити TikTok
Global Voices

Уповноважений з прав дитини в Україні Микола Кулеба підтримує заборону в Україні соцмереж, в яких немає контролю за шкідливим для дітей контентом, зокрема мережі TikTok. Про це повідомляє УНН, якому дав коментар дитячий омбудсмен.

«Хочу вам сказати, що буквально сьогодні вдень мені телефонувала директорка однієї зі шкіл поблизу Києва і сказала, що тільки вони зібрали більше 10 тисяч підписів від вчителів і батьків щодо заборони TikTok», — повідомив Кулеба.

Він зауважив, що відповідна практика на сьогодні є і в інших країнах, наприклад у США чи в Італії.

«Однозначно, я за заборону таких деструктивних мереж, тому що вони неконтрольовані, і питання контролю піднімалося. Але це має робити провайдер — власник TikTok має так само, як у Facebook чи Youtube, контролювати контент і не дозволяти оприлюднення деструктивного контенту. Цього якраз у TikTok і немає», — зазначив омбудсмен.

Чиновник зауважив, що накласти заборону TikTok на законодавчому рівні може парламент.

«Хтось має подати законопроєкт. Я не маю таких повноважень подавати, тому тут має хтось з парламенту подати законопроєкт. Якщо парламент підтримає, то ця мережа в Україні може бути заборонена», — сказав він.

Передісторія

У ліцеї у Боярці під Києвом 16 лютого дві семикласниці в ліцеї отруїлися препаратом «Дротаверин». Одна дівчинка загинула, інша — госпіталізована.

Пізніше прокуратура Київської області повідомила, що дві учениці «побачили в одній із соцмереж відео із закликом випити 40 таблеток медичного препарату і вирішили спробувати», що в результаті і привело до трагедії.

«Дротаверин» призвів до зупинки серця дівчинки через різке падіння артеріального тиску. Розслідування триває. 

На сайті прокуратури пишуть, що відомство почало процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом доведення до самогубства неповнолітніх.

«Дротаверин» є аналогом препарату «Но-шпа» та відпускається без рецепту. Слідчі Нацполіції написали до Держлікслужби України щодо законності продажу лікарських препаратів дітям. 

Наступного ж дня після інциденту стало відомо, що в Умані в школі дві восьмикласниці наковталися пігулок та потрапили до лікарні.

Chas News повідомляв, що в Італії 10-річна користувачка TikTok загинула від небезпечної «гри у відключку». 

TikTok повідомлятиме користувачам причини видалення відео