В Україні набув чинності зоозахисний закон. Що заборонено робити з тваринами та як за це каратимуть
Unsplash

З 8 листопада в Україні набув чинності закон щодо охорони рослинного і тваринного світу.

За новим нормами, вводиться заборона на вбивство тварин для регулювання їхньої чисельності, а також знущання чи жорстоке поводження з домашніми й бездомними тваринами.

Якщо тварина хвора на сказ або іншу небезпечну хворобу, для її умертвіння потрібен документ від ветеринара. Діяльність пересувних цирків, зоопарків і виставок з тваринами також тепер заборонена.

Не можна надавати фотопослуги із дикими тваринами та утримувати їх у неспеціалізованих закладах або вдома.

Також посилюється відповідальність для господарів домашніх улюбленців.

За утримання собак і котів, де це заборонено, вигулювання собак без повідка та намордника чи у не відведених для цього місцях, неприбирання екскрементів тварини у громадському місці загрожує попередження або штраф від 170 до 340 грн. Для посадових осіб — штраф 340-850 грн.

Якщо ці дії вчинили повторно протягом року, то штраф становитиме від 340 до 510 грн. Для посадових осіб — штраф 340-850 грн.

Якщо ці дії нашкодили здоров'ю людини або її майну, то штраф буде від 1,7 тис. грн до 3,4 тис. грн з конфіскацією тварини. Для посадових осіб штраф становить 3,4-5,1 тис. грн.

Згідно з документом, за жорстоке поводження з тваринами з 14 років людину можна притягти до адміністративної, а з 16 років — до кримінальної відповідальності

Наприклад, жорстоке поводження з твариною для створення зображень, аудіо- чи відеопродукції, яка це пропагує, карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років. Таке ж покарання застосовуватимуть і до тих, хто вчинив сексуальне насильство щодо тварини.

А поки в Україні посилюють захист тварин, «кокаїновим бегемотам» Пабло Ескобара надали права людей.

Трьох українських вовків намагалися вивезти до Непалу під виглядом собак