В Україні наразі досліджують ефективність молнупіравіру: розробленого Merck препарату від COVID-19
Getty Images

Наразі в Україні триває клінічне дослідження нового експериментального препарату молнупіравір (molnupiravir) від Merck — про це свідчать офіційні дані Державного експертного центру МОЗ.

Дослідження має на меті оцінити ефективність та безпечність молнупіравіру у запобіганні захворюванню на COVID-19 у дорослих та людей похилого віку, які проживають разом із особою з лабораторно підтвердженим COVID-19 та клінічними ознаками захворювання. Фінансує це дослідження одна з дочірніх компаній корпорації Merck.

Дані клінічного дослідження

В українському дослідженні беруть участь 111 пацієнтів. Воно розпочалося 17 вересня цього року і триватиме 9 місяців. Згідно з описом дослідження у базі клінічних досліджень США, добровольці протягом 5 днів двічі на день прийматимуть молнупіравір у дозах від 200 мг до 800 мг або плацебо (що саме — не знатимуть ані пацієнти, ані лікарі). Після цього дослідники оцінять вплив препарату на частоту госпіталізацій та смертей від COVID-19, тобто зможуть визначити, наскільки ефективним є препарат.

Українців, які беруть участь у дослідженні, обстежуватимуть лікарі «Консультативно - діагностичного центру» Деснянського району м. Києва, Київської клінічної лікарні на залізничному транспорті №2 та Центральної міської клінічної лікарні у Івано-Франківську.

Попередні дані обнадійливі — препарат удвічі знижує кількість госпіталізацій

Українське дослідження є частиною глобального дослідження нового препарату. Його мета — оцінити ефективність та безпеку препарату на великий кількості пацієнтів. По світу у цьому дослідженні беруть участь 1,85 тис. пацієнтів. Крім України, дослідження проходитимуть у Аргентині, Бразилії, Канаді, Чилі, Колумбії, Єгипті, Франції, Німеччині, Гватемалі, Ізраїлі, Італії, Японії, Мексиці, на Філіппінах, у Польщі, Росії, Південній Африці, Іспанії, Швеції, на Тайвані, у Великобританії та Сполучених Штатах.

Серед пацієнтів, які приймали препарат, потрапили до лікарні 7,3% досліджуваних. Серед тих, хто приймав плацебо, відсоток госпіталізацій склав 14,1%

Результати дослідження орієнтовно стануть відомі 5 травня 2022 року. Втім, за попередніми даними виробника, прийом молнупіравіру майже вдвічі знижує ймовірність госпіталізації з причини важкої форми COVID-19.

  • Серед пацієнтів, які приймали препарат, попали до лікарні 7,3% досліджуваних.
  • Серед тих, хто приймав плацебо, відсоток госпіталізацій склав 14,1%.

Тому, не очікуючи на завершення клінічних випробувань, у Великобританії вже схвалили використання молнупіравіру. Також повідомляють, що найближчими днями препарат схвалять у Індії. А у США на схвалення препарату очікують 30 листопада.

Але Merck не включив Україну у перелік країн, де дозволять продавати виготовлені в Індії за ліцензією дешеві ліки

Як вже писав Chas News, у США курс лікування молнупіравіром з 40 пігулок коштуватиме $712. Втім, Merck надасть ліцензію на виробництво препарату декільком індійським фармкомпаніям. Той самий препарат, але індійського виробництва, буде набагато дешевшим — $12-15 за курс.

Генеричний (тобто виготовлений іншою фармкомпанією) молнупіравір Merck дозволить постачати у більше ніж 100 країн світу, що розвиваються. Серед них є три країни колишнього СРСР: Молдова, Узбекистан та Таджикистан. Але України у цьому списку немає. При цьому, за даними Світового банку, подушний ВВП у Молдові вищий, ніж в Україні ($4,6 тис. та $3,7 тис. у 2020-му відповідно).

Тобто українцям доведеться купувати більш дорогий оригінальний препарат американського чи європейського виробництва. Або шукати на чорному ринку генеричний молнупіравір, нелегально імпортований з Єгипту чи Індії — у цих країнах Merck дозволив продаж препарату індійського виробництва.

Американці п’ють ліки для коней і опиняються в лікарні. До чого тут Ілон Маск?
Moderna вже нема, Pfizer закінчується, а AstraZeneca псується
Чи потрібно робити третє щеплення проти коронавірусу?