Розробка ліків
Getty Images

18 жовтня стало відомо, що принаймні вісім країн азійського та тихоокеанського регіону, серед яких Австралія, Нова Зеландія та Південна Корея, уклали угоди з фармконцерном Merck щодо придбання ще незареєстрованого препарату компанії Molnupiravir — пігулок від COVID-19. Препарат призначений для екстреної профілактики — тобто прийому після контакту з людиною, яка, ймовірно, хворіє на «корону». Або для запобігання важкого захворювання за перших ознак хвороби. За попередніми даними, препарат значно знижує ймовірність появи симптомів у випадку профілактики та на 48% зменшує ризик важкого перебігу хвороби, якщо симптоми вже з’явилися.

Більш за те, Merck вже заявив, що після схвалення препарату надасть ліцензію на його виробництво фармвиробникам Індії, що зробить ліки доступними для більш ніж 100 найбідніших країн світу, серед яких майже всі держави Африки. І хоча препарат від Merck менш ефективний за вакцини у запобіганні розвитку важких форм COVID-19, він має суттєву перевагу: це пігулки, які легко транспортувати і можна роздавати людям у регіонах, де досі низьке охоплення вакцинацією.

Ліки від COVID-19: одразу декілька претендентів на перемогу

Завдяки вакцинації COVID-19 зараз не видається такою страшною хворобою, якою була рік тому. Це можна побачити хоча б на прикладі Великобританії, де кілька місяців тому спостерігали наймасштабніший у Європі спалах, викликаний «Дельта»- варіантом. Так ось, на піку спалаху — наприкінці липня — щодня реєстрували в середньому 47 тис. нових випадків і близько 60 смертей. Тобто помирало приблизно 0,1% інфікованих.

Хоча у тій самій Британії під час попередньої, другої, хвилі у січні на піку фіксували до 60 тис. нових випадків, а помирало на піку від «корони» близько 600 людей на день. Тобто смертність була у 10 разів вища ніж зараз. І це при тому, що взимку Британією циркулював менш заразний штам «Альфа».

Падінню смертності від COVID-19 у 10 разів британці повинні завдячувати масовій вакцинації — станом на кінець липня там повністю щепили 56% населення

Падінню смертності від COVID-19 у 10 разів британці повинні завдячувати масовій вакцинації — станом на кінець липня там повністю щепили 56% населення.

Зараз вакцинація є єдиним надійним способом вберегти себе від важких проявів COVID-19. Тим не менш, хоч і рідко, але бувають випадки, коли введення вакцини не викликає виникнення напруженого імунітету проти COVID-19. Здебільшого таке трапляється у людей похилого віку чи осіб з ослабленим імунітетом — наприклад, в онкохворих і загалом людей з важкими супутніми захворюваннями. Таким людям у США та Європі радять вводити третю дозу вакцини.

Втім, фармконцерни шукають спосіб зменшити ризик важкої хвороби у груп ризику. І як наприкінці минулого року вони змагалися, хто першим виведе на ринок вакцину проти COVID-19 і заробить на цьому, так зараз почали нові перегони.

Ліки від COVID-19, якими вони бувають?

Спрощено кажучи, новітні ліки проти COVID-19 можна поділити на дві великі групи. Перша — хімічні сполуки, які діють на один з вірусних білків, пригнічуючи його активність, завдяки чому сповільнюється відтворення вірусу.

Друга — комплекс синтетичних антитіл, подібних до тих, які утворюються у людини, що перехворіла. Але поліпшених методами генетичної терапії — вони краще приєднуються до вірусу, ніж натуральні, та їх легше зберігати тривалий час. Подібні ліки зараз широко використовують в онкології. Єдина відмінність в тому, що антитіла діють не на вірус, а на певну специфічну ділянку на поверхні злоякісних клітин.

Моноклональні антитіла

Ще на початку пандемії в Ухані спробували лікувати людей з важким перебігом COVID-19, переливаючи їм плазму крові з антитілами від пацієнтів, які вже одужали. Потім цей метод лікування масштабно використовували у США у рамках так званої «програми розширеного доступу» — коли за згодою пацієнта йому вводили експериментальні ліки, ефективність яких проти COVID-19 ще не була доведена. Наприклад — глистогінне івермектин, який, за даними деяких досліджень, може мати і противірусну активність.

Втім, до сьогодні ефективність використання людської плазми для лікування COVID-19 не доведена. Це можна пояснити тим, що зазвичай плазму переливали важким хворим вже на пізніх етапах захворювання, коли «корона» викликала суттєві ураження організму, у той час як введення антитіл приносить користь здебільшого на початку захворювання. Створені у лабораторії антитіла позбавлені цих недоліків.

Molnupiravir — пігулкова лихоманка

Уявіть собі, що ви знайшли в інтернеті рецепт улюбленої страви від відомого шефа і хочете приготувати її. Вже придбали необхідні інгредієнти і саме вивчаєте, що робити з ними. Але на вашому комп’ютері раптом умикається хакерська програма, яка змінює у рецепті назви продуктів та їхню кількість, довільно замінюючи їх іншими. Тому у вас виходить така гидота, що залишається лише викинути її у смітник. Приблизно так працює молнупіравір.

Препарат діє на ферменти, які беруть участь у копіюванні вірусної РНК: замість генетичного матеріалу, який кодує новий вірус, виходить повна нісенітниця, на основі інформації якої неможливо створити нові білки.

Африканські будинки

Молнупіравір початково розробляли як ліки від грипу, але на етапі випробувань відмовилися від подальших досліджень, бо з'ясувалось, що декілька подібних сполук здатні викликати мутації. Втім, потім виявилося, що самого молнупіравіру це не стосується.

Оскільки препарат впливає на РНК вірусу, він показав ефективність і для лікування інших хвороб, викликаних РНК-вірусами, у тому числі і першого SARS.

Дослідження ефективності молнупіравіру для запобігання важким формам COVID-19 тривали більше року. В середині жовтня стало відомо, що Федеральне агентство з харчової продукції та лікарських засобів США (FDA) 30 листопада розгляне питання реєстрації препарату.

У США, які теж зробили передзамовлення на препарат, курс лікування молнупіравіром з 40 пігулок коштуватиме $712. Втім, генерик індійського виробництва буде набагато дешевшим — $12 — 15 за курс. Саме тому цей препарат світові ЗМІ оптимістично називають «ліками, які переломлять пандемію»

REGEN-COV — ліки для Дональда Трампа

14 жовтня Федеральне агентство з харчової продукції та лікарських засобів США (FDA) рекомендувало для першочергового розгляду досьє препарату REGEN-COV, який разом створили швейцарський фармгігант Roshe та біотехкомпанія Regeneron. Кількома днями раніше про розгляд цього препарату заявило і Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА). А 14 вересня його схвалила для використання ВООЗ.

Цей препарат складається з двох модифікованих антитіл, прототипи яких виділені з крові пацієнтів, що одужали від COVID-19.

дональд Трамп

Варто зазначити, що REGEN-COV у США ще минулого року дозволили для «обмеженого» застосування у пацієнтів з високим ризиком ускладнень. Наприклад, саме цей препарат минулого року отримав Дональд Трамп.

Зараз REGEN-COV планують дозволити для застосування у ширшого кола літніх людей, або пацієнтів з ослабленим імунітетом. Варто зазначити, що препарат застосовують не для лікування важких випадків хвороби, а для їхнього попередження — наприклад, після контакту з хворим на COVID-19, або при перших симптомах хвороби.

Єдине, що заважає стрімкому розповсюдженню препарату по світу, — ціна, яка коливається від $2,1 тис. за флакон з 10 дозами у Німеччині до $820 у Індії (встановлення різних цін на ліки для країн з різним рівнем багатства є для фармконцернів звичайною практикою). У самому США уряд нещодавно додатково замовив 1,4 млн флаконів препарату за $2,94 млрд.

Втім, після схвалення ВООЗ виробник пообіцяв переглянути ціну для бідних країн.

А що решта?

Найближчим часом може отримати реєстрацію і препарат проти COVID-19 від найбільшого у світі виробника вакцин проти COVID-19: шведсько-британської AstraZeneca. Препарат під кодовою назвою AZD7442, як і в попередньому випадку, є сумішшю двох модифікованих антитіл людини. І його також застосовуватимуть для екстреної профілактики та запобігання важким формам захворювання у груп ризику. За даними клінічних досліджень, засіб має властивість на 77% зменшувати прояви симптомів у порівнянні з плацебо. 14 жовтня ЕМА почала розгляд досьє цього засобу. Також компанія повідомила, що 5 жовтня подала досьє препарату на розгляд до FDA. Ціна потенційних ліків проти COVID-19 ще не відома.

Свого часу концерн GlaxoSmithKline відмовився від розробки вакцини проти COVID-19, на ринку вже було забагато конкурентів. Але зараз виробник може взяти реванш. Розроблене GlaxoSmithKline антитіло проти SARS-CoV-2 сотровімаб ще у травні 2021-року схвалило для «обмеженого» використання FDA. Також цей препарат застосовують у Кувейті та ОАЕ. А 4 жовтня 10 тис. доз препарату придбав і уряд Канади. Ціна на сотровімаб у США складає $2,2 тис. за флакон.

Свого часу концерн GlaxoSmithKline відмовився від розробки вакцини проти COVID-19, на ринку вже було забагато конкурентів. Але зараз виробник може взяти реванш

Отримані під час клінічних досліджень дані щодо ефективності ліків проти COVID-19 досить обнадійливі. Втім, далеко не завжди їх вдається екстраполювати на реальне життя. Наприклад, пошуки ліків від грипу тривають вже десятки років. Але винайдені препарати лише здатні дещо зменшувати важкість хвороби — і то за умови, якщо їх прийняти на самому початку.

Те ж саме може виявитись справедливим і у випадку з COVID-19. Варто пригадати хоча б історію з моноклональними антитілами Bamlanivimab та Еtesevimab від фармконцерну Eli Lilly. Вони також довели здатність знижувати ризики розвитку важкої хвороби та ще у минулому році отримали схвалення від FDA. Втім, революції не зробили. 60 тис. флаконів цих ліків у вересні цього року американські благодійники подарували Україні.

Наразі найбільш надійним та безпечним способом захистити себе від COVID-19 залишається вакцинація. Благо, в Україні вакцин вистачає і щеплення абсолютно безплатне.

Moderna вже нема, Pfizer закінчується, а AstraZeneca псується
Американці п’ють ліки для коней і опиняються в лікарні. До чого тут Ілон Маск?
Чи потрібно робити третє щеплення проти коронавірусу?