В Україні оголосили перші вироки за підробку COVID-сертифікатів. Порушників піймали на кордоні
Unsplash

Суд виніс перші вироки українцям, які підробили свої COVID-сертифікати самостійно.

Жовківський районний суд Львівської області розглянув справи мешканців Івано-Франківщини та Хмельницького, повідомляє Zaxid.net.

У результаті дві людини отримали штрафи за те, що підробили сертифікати про вакцинацію та використали їх під час спроби перетнути кордон з Польщею.

Зокрема Анатолій Іванцюк із села Бабче Івано-Франківської області знайшов бланк про щеплення в інтернеті. Він завантажив його та вніс туди свої дані та дані свого сина. Потім підробив підпис лікаря.

На кордоні з Польщею документ просканували та розпізнали підробку. Суд оштрафував порушника на 850 грн.

Друга справа стосувалася працівниці АЗС «БРСМ» у Хмельницькому. Альона Михалюк також завантажила бланк про вакцинацію в інтернеті, внесла туди свої дані та підробила підпис лікаря.

Її затримали на кордоні з Польщею, а суд оштрафував на 850 грн. За останній місяць прикордонники виявили понад 500 таких підробок.

Вироки Жовківського суду стали першими в Україні, які стосуються саме виготовлення, а не покупки фальшивих COVID-сертифікатів.

Раніше головний санлікар України повідомляв, що за фактом підробки COVID-сертифікатів відкрили вже близько 300 кримінальних проваджень.

А нещодавно Міністерство охорони здоров'я анонсувало нові санкції за підробку сертифікатів вакцинації.

Українці, щеплені різними вакцинами від коронавірусу, можуть отримати COVID- сертифікат в «Дії»