В Україні у ремонті все ще чотири атомні енергоблоки. Це вдаряє по промисловості

У ремонті лишаються чотири атомні енергоблоки країни, повідомляє Міністерство енергетики України.

«23 листопада на атомних станціях України у роботі 11 із 15 енергоблоків. Енергоблоки № 5 ЗАЕС, енергоблок № 3,4 РАЕС та енергоблок № 2 ХАЕС — перебувають у ремонті», — повідомляє Міністерство на своєму сайті.

Наявна потужність «Енергоатому» складає 9 260 МВт, поточна потужність — така сама, інформують чиновники. 22 листопада станції виробили 205,18 млн кВт·год електроенергії.

Перед тим «Енергоатом» зірвав графік ремонту енергоблоків і на початок осінньо-зимового періоду не вивів їх на потужність, передбачену планом. Внаслідок дефіциту атомної електроенергії почала зростати ціна на електроенергію, що в першу чергу негативно вплинуло на промисловість.

На той час очільниця Міненерго Ольга Буславець ще на початку осіні закликала «Енергоатом» терміново оптимізовувати ремонти, передбачаючи таку ситуацію. НАЕК має наздогнати дефіцит у 4,2 млрд кВт·год.

Під тиском Міненерго «Енергоатом» нещодавно вивів із ремонту енергоблок № 2 Запорізької АЕС, проте доля решти енергоблоків все ще невідома. Уряд змінив керівника Міненерго.

Також «Енергоатом» цього року зірвав графік запуску ядерного сховища у Чорнобилі.

Водночас, збиток держкомпанії за 9 місяців 2020 року склав 5,3 млрд. грн — проти прибутку минулого року.

Як ми писали раніше, Держатомрегулювання закликало Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля відреагувати на зрив ремонтів вітчизняних АЕС, оскільки це питання ядерної безпеки країни.

Корпоратизувати і передати Кабміну. Зеленський дав доручення уряду щодо «Енергоатому»