В Україні виявили британський штам коронавірусу. Уряд не виключає локдаун (оновлено)
Pixabay

В Україні виявили британський штам коронавірусу.

Про це свідчать проведені в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського результати досліджень восьми зразків вірусу, які взяли у пацієнтів з західних областей України. Два з восьми зразків SARS-CoV-2, отриманих 18—19 лютого, база даних геномів COVІD-19 ВООЗ віднесла до британського штаму.

Про це Chas News повідомила Алла Мироненко, керівник відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського. «Коли вводиш генетичну послідовність вірусу у міжнародну базу даних, база сама пише, до якого варіанту вірусу вони відносяться. Не треба нічого вигадувати», — пояснює Алла Мироненко.

Британський штам коронавірусу розповсюджується швидше, ніж більш ранні. Згідно з офіційною інформацією ВООЗ, репродукційне число у цього штаму складає 1,5—1,7, тоді як у ранніх штамів — 1,1. Втім, вакцина AsrtaZeneсa (і її клон CoviShield) ефективні від цього штаму.

Перший підтверджений випадок зараження на коронавірус в Україні виявили рік тому — 3 березня 2020-го. Захворів чоловік з Чернівців, який прибув з Італії. За півтора тижні, 11 березня, Кабмін запровадив у країні локдаун на три тижні. За два дні виявили перший летальний випадок від COVID-19. Померла 71-річна жінка з Житомирської області. 

Станом на сьогодні з моменту початку пандемії в Україні підтверджено 1,3 млн випадків коронавірусу, з них 24 972 особи померли, 1,1 млн одужали.

Наразі в Україні знову спостерігається зростання кількості інфікованих.

Оновлення від 13:00. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сьогодні заявив про початок третьої хвилі коронавірусу в країні. І не виключив запровадження загальнонаціонального локдауну.

«В Україні розпочалась третя хвиля коронавірусу. Ми бачимо цифри, статистику, яку не можна приховати або інакше інтерпретувати... Коли більшість областей будуть у червоній зоні, доведеться вертатися до моделі локдауну, який Україна вже проходила. Дуже не хотілось б цього робити», — заявив Шмигаль.

Сhas News повідомляв, що з 7 до 12 березня поїзди не їздитимуть до Чернівецької та Житомирської областей через новий спалах там СOVID-19.

Посол Великобританії наголосила, що куплена Україною вакцина Covishield ідентична AstraZeneca