В Україні зросте виробництво засобів РЕБ — Уряд спростив процедури

Уряд підтримав пропозицію Міноборони та спростив закупівлю та доступ до експлуатації систем радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Тепер допуск безпілотників та засобів радіоелектронної боротьби до експлуатації відбуватиметься на підставі акту спільних відомчих випробувань або за результатами вивчення заявлених тактико-технічних характеристик», — розповів міністр.

Це дозволить масштабувати виробництво українських РЕБ та дронів. Крім того, виробники зможуть активніше розвиватися, реінвестувати прибуток та не витрачати час на бюрократію.

Федоров нагадав, що у березні уряд ухвалив постанову щодо БпЛА, що допомогло в десятки разів масштабувати виробництво дронів. Тепер цей досвід на перекладають і на РЕБ.

Міністр пояснив, що зміни в постанові дадуть змогу:

  • закуповувати державі засоби РЕБ за спрощеною процедурою;
  • збільшити прибуток виробників на 25%;
  • експлуатацію без повторних випробувань і засідання комісії Міноборони;
  • скоротити до 10 днів допуск до експлуатації зразків дронів та РЕБ;
  • закуповувати Міноборони та Держспецзв’язку РЕБ за запитом Сил оборони;
  • придбати дрони та РЕБ до завершення процедури допуску до експлуатації завдяки акту спільних відомчих випробувань з позитивним висновком або наявності номенклатурного номера НАТО;
  • не затверджувати Технічні умови на зразки безпілотних систем та засобів РЕБ у Генштабі ЗСУ.

Раніше Міноборони спростило списання втрачених на фронті безпілотників. Тепер військові зможуть за кілька тижнів списати пошкоджені або знищені дрони.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Звільнення від мобілізації в Україні: підстави та терміни