В Україну доставили першу партію вакцини Pfizer у межах програми COVAX
Віктор Ляшко

В Україну доставили 117 тис. доз вакцини Pfizer/BioNTech у межах механізму COVAX. Препарат доставили літаком в міжнародний аеропорт «Київ». Торговельна назва цієї вакцини Comirnaty. Це її перша партія, повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко на Facebook.

Цього обсягу вистачає для щеплення 58,5 тис. людей. Адже для повної вакцинації потрібно ввести дві дози препарату.

Вакцина потребує спеціальних умов зберігання та транспортування за наднизької температури, близько –70° С. Для визначення компанії, яка займається логістикою препарату, держава провела відкритий тендер. Переможцем стала логістична компанія ТОВ «Фармасофт».

Щеплення вакциною Comirnaty розпочнеться вже 18 квітня із Київської області. З 19 квітня — по всій Україні. Нею в першу чергу щепитимуть персонал і мешканців будинків для літніх людей. Потім — працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій та прикордонників

Питання до розподілу

Ляшко написав: «По 1170 доз у кожну з областей та в м. Київ».

Тут виникає питання. Або розподіл по регіонах буде все-таки непропорційним, або чиновник мав на увазі першу поставнку в регіони.

Адже, якщо не брати до уваги Крим та Севастополь, в Україні є 24 області та місто Київ. Якщо розподілити рівномірно по цих 25 регіонах, виходить по 4,68 тис. доз вакцини у кожний.

Разом із вакцинами розвезуть розчин для їхнього розведення, шприци та коробки для безпечної утилізації медичних відходів.

Логістична компанія щотижня доставлятиме партії вакцини з центрального складу в Києві до регіональних складів. У столиці вони зберігатимуться у морозильному обладнанні за температури від –60°C до –80°C.

На обласних складах заморожені вакцини зберігатимуться в термоконтейнерах  із сухим льодом, які забезпечують температуру -60°C.

З регіональних складів партії попередньо розмороженої вакцини забиратимуть мобільні бригади. Вони складатимуть препарат у термосумки чи термоконтейнери з температурним режимом від +2°C до +8°C. З ними вони їхатимуть до місць щеплень.

Про вакцину

Ще восени BioNTech і Pfizer оголосили про 90%-ву ефективність своєї вакцини від COVID-19. Для вакцинації потрібно ввести дві дози з інтервалом у три тижні. Вакцина Pfizer після виробництва заморожується та має зберігатися при температурі від -60 °C до -80 °C.

Особливості доставки Pfizer

Про те, що Україна може отримати препарат Pfizer, головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Ляшко повідомив ще в січні.

30 січня ЗМІ повідомили, що COVAX доставлятиме в першу чергу щеплення до України та ще 17 країн.

Для того, щоб розпочати процес щеплення українців від коронавірусу, Верховна Рада ухвалила спеціальний закон. Він дозволяє реєстрацію вакцини в екстрених умовах, такий механізм використовують у багатьох країнах світу. Закон ухвалили тільки щодо щеплення від COVID-19, він не поширюється на російську вакцину.

Окрім того, для доставки вакцин за програмою COVAX Верховна Рада ухвалила закон, що звільняє від відповідальності за несприятливі наслідки виробників вакцин від коронавірусу. Відповідальність за можливі несприятливі наслідки вакцинації на себе бере держава.

Окрім механізму COVAX, Україна розраховує отримати 10 млн доз Pfizer безпосередньо від виробника. 6 квітня голова МОЗ Степанов повідомив, що Україна уклала рамковий договір з американською фармацевтичною корпорацією Pfizer на постачання 10 млн доз вакцини проти COVID-19. Він зазначив, що перші партії за цим контрактом почнуть надходити вже найближчими місяцями, а всі 10 млн доз будуть поставлені протягом 2021 року.

Президент Володимир Зеленський, своєю чергою, додав, що співпраця з американськими фармацевтичними компаніями триватиме. Він також розповів, що особисто домовлявся про цей контракт з керівником компанії Pfizer Альбертом Бурлою 8 лютого.

Гендиректор ДП «Медзакупівлі» Арсен Жумаділов пояснив, що наразі Україна і Pfizer мають лише рамковий договір, який є попередньою домовленістю, яка не містить зобов'язань купівлі-продажу.

7 квітня Степанов заявив, що міністерству потрібно 6,5 млрд грн на закупівлю вакцин від COVID-19. У бюджеті на закупівлю вакцин від коронавірусу було передбачено 4 млрд. Для того, щоб купити Pfizer, МОЗ вирішив забрати 6,5 млрд грн із «Реалізації програми держгарантій медичного обслуговування населення».

Степанов запевнив, що всі кошти в програму медгарантій повернуть протягом трьох місяців. Рішення про перекидання 6,5 млрд вже ухвалили.

Chas News повідомляв, що Moderna і Pfizer очолили рейтинг інноваційних компаній

Україна уклала контракт на поставку вакцин Pfizer. Чому важливо, що він лише «рамковий», та коли ми насправді отримаємо вакцину