Вакцина Coronovac недостатньо захищає від «Омікрону» — дослідження
Getty Images

Китайська вакцина Coronovac від COVID-19 компанії Sinovac недостатньо захищає від штаму «Омікрон», який швидко поширюється світом і вважається в чотири рази більш заразним, ніж «Дельта». Такі результати попереднього дослідження, яке провели в Гонконзі.

Про це повідомляє Bloomberg.

Слабкий захист Coronovac від «Омікрону» викликає занепокоєння, адже ця вакцина є однією з найбільш широко використовуваних у світі. Зокрема, її активно застосовують в Україні.

Дослідження проводили в Університеті Гонконгу. У групі з 25 вакцинованих Coronovac у жодного не виявили достатньої кількості антитіл у сироватці крові для нейтралізації «Омікрону».

В аналогічній групі з 25 осіб, щеплених вакциною Pfizer/BioNTech, у п’ятьох виявили нейтралізуючу здатність  до нової мутації вірусу.

Вчені вказують, що це відповідає заявам представників Pfizer, що третя (бустерна) доза їхньої вакцини здатна ефективно захистити від штаму «Омікрон».

Видання пише, що у світі застосували вже 2,3 млрд доз вакцини Coronovac — здебільшого в Китаї та странах, що розвиваються. 

Можливо, тепер Китаю доведеться зайнятися розробкою нових вакцин. До їхнього впровадження вчені закликають робити бустерне щеплення. Проте наразі немає данних, чи допоможе третя доза Coronovac захистити від «Омікрон».

Компанія-розробник також проводить своє дослідження щодо ефективності захисту, але результатів ще не оприлюднила.

У Великій Британії зафіксували першу смерть від штаму «Омікрон»