Вакцинація у США. Деякі дози вакцин Pfizer/BioNTech зберігалися у «надто холодних» умовах

У перші дні випуску вакцини проти COVID-19 компанією Pfizer сталися несподівані затримки. Зокрема, деякі вакцини зберігалися при «надмірно» низьких температурах, а Pfizer повідомляє про потенційні проблеми з виробництвом вакцин компанією, заявили американські чиновники.

Щонайменше дві партії доз вакцин COVID-19, доставлених у Каліфорнію, потрібно було замінити після того, як температура їх зберігання опустилася нижче -80°С, заявив Reuters  головний операційний директор операції Warp Speed, генерал армії США Гюстав Перна. Передбачається, що вакцини Pfizer/BioNTech зберігаються на рівні близько -70°С.

Чиновники розслідують, чи зберігання вакцин при надмірно низьких температурах несе загрозу безпеці або ефективності, сказав він.

Pfizer також повідомляв про деякі проблеми із виробництвом, заявив міністр охорони здоров'я та соціальних служб США Алекс Азар.

Виконавчий директор Альберт Бурла Pfizer заявив CNBC на початку цього тижня, що компанія просить уряд США використовувати Закон про оборонне виробництво для зняття деяких «критичних обмежень поставок», зокрема щодо деяких компонентів. Більше деталей він не надав.

Чиновники не зазначили, які конкретні виробничі проблеми були.

Минулого тижня Угур Сахін, виконавчий директор партнера Pfizer BioNTech, повідомив агентству Reuters, що початкова ціль виробництва Pfizer у 2020 році на 100 млн доз була зменшена вдвічі на початку цього року, частково через проблеми з поставками сировини. Він сказав, що з тих пір питання вирішили й виробництво розпочали в більшому масштабі.

Чиновники заявили, що планують розподілити 2 млн доз вакцини Pfizer наступного тижня та 5,9 млн доз Moderna Inc, за умови, що вона отримає дозволи регуляторних органів. Вони повідомили, що вакцина Moderna, швидше за все, буде дозволена в п'ятницю.

Уряд США веде переговори з Pfizer щодо забезпечення 100 млн додаткових доз, заявив головний радник американської операції Warp Speed ​доктор Монсеф Слауі. Раніше операція уклала контракт з Pfizer про можливість придбання до 500 млн додаткових доз за невизначеною ціною.

У середу чиновники заявили, що США вже уклали контракт на 300 млн доз вакцин Pfizer/BioNTech та Moderna в першій половині наступного року, і загалом 900 млн доз від виробників ліків, що розробляють вакцини проти COVID-19.

Чиновники заявили, що логістичні компанії United Parcel Services Inc та FedEx Corp розробляють плани щодо надзвичайних ситуацій для поставок вакцин цього тижня у відповідь на прогнози сильних хуртовин у деяких районах США.

Два медичні працівники Аляски мають алергічну реакцію на вакцину

Як повідомляє CNN і NY Times, двоє працівників лікарні в Алясці мали алергічні реакції після прийому вакцини від COVID-19 компанії Pfizer цього тижня. Одного тримали для спостереження принаймні дві ночі.

Реакція госпіталізованої працівниці була «серйозною, але не загрожувала життю». За словами лікарів, вона відчула симптоми інтоксикації протягом перших 10 хвилин після прийому вакцини у вівторок в обласній лікарні Бартлетта в Джуно, а пізніше повідомила про задишку та підвищений пульс.

Другий медичний працівник Бартлетта пройшов лікування від менш важких симптомів після ін’єкції в середу, почувався добре протягом години і був виписаний, повідомили представники лікарні.

Випадки є першими алергічними реакції на вакцину, про які широко повідомляють у США, хоча представники охорони здоров’я заявили, що очікують «випадкових» алергічних реакцій й готові лікувати тих, хто страждає на них.

Двоє працівників були серед персоналу, який вакцинували в обласній лікарні Бартлетта в рамках розповсюдження вакцини Pfizer по країні цього тижня. Державні службовці охорони здоров’я повідомили про першу в середу, а лікарня оприлюднила інформацію про другу пізніше того ж дня.

На цьому тижні Канада та США стали першими західними країнами після Великобританії, які розпочали щеплення нещодавно затвердженою вакциною від COVID-19.

Як ми писали раніше, у Канаді держава платитиме за побічні ефекти від вакцинації.

Вакцинація від COVID-19 розпочнеться в ЄС з 27 грудня, оголосила Німеччина