«Ваша надія — вазектомія!». У Києві — акція солідарності з жінками під посольством Польщі
The Devochki

У понеділок, 26 жовтня, під стінами посольства Польщі у Києві відбулася акція на підтримку польських жінок через фактичну заборону абортів Конституційним судом сусідньої країни.

Близько сотні жінок і чоловіків з плакатами й вішалками — символами підпільних абортів — вийшли до посольства, аби висловити солідарність з польками, повідомляє видання The Devochki.

Одночасно до посольства вийшли представники консервативної громадської організації «Традиція і порядок» — кілька десятків хлопців прийшли з плакатами «Аборт – це вбивство». Для запобігання можливим провокаціям від них акцію солідарності з жінками Польщі оточив кордон поліції.

Учасниці й учасники акції вигукували до опонентів «Ваша надія — вазектомія!», «Патріархат головного мозку лікується» та «Народжу вам феміністку». Одна з активісток звернулася до прихильників «традиційних цінностей», показавши їм презерватив, зі словами: «Якщо ви проти абортів, користуйтеся презервативами. Ведіть секс-просвіту. До вас на акцію прийшла купа школярів, покажіть їм, як цим користуватися».

Історія конфлікту

Незважаючи на те, що Польща є однією з найбільш католицьких країн Європи, опитування громадської думки показують, що існує явна більшість проти посилення закону про аборти.

Юридичний оскарження закону 1993 року, що дозволяє аборти у випадках тяжкої вади здоров'я плода, було розпочато депутатами від націоналістичної партії «Право і справедливість» минулого року. Більшість суддів були висунуті однією, правлячою партією.

В четвер Конституційний суд Польщі визнав незаконними аборти, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плоду або невиліковної хвороби. Цим законом в країні обґрунтовувалась близько 98% абортів. Таке рішення активісти Польщі та України назвали спробою позбавити жінок прав та свобод.

Як ми повідомляли раніше, в четвер у Варшаві сталися заворушення, поліція Польщі застосувала сльозоточивий газ проти сотень протестувальників. Активісти незадоволені рішенням суду, яке майже повністю забороняє аборти.

 

Верховний суд Польщі обмежив право жінок на аборт