Вчені США тренують військових собак в окулярах доповненої реальності
army.mil

Американські вчені випробовують окуляри доповненої реальності на службових собаках.  Цю технологію розробила компанія Command Sight, якою керує Дослідницька лабораторія армії США.

За повідомленням BBC, собаки, навчені військовим професіям, здатні знаходити міни, вибухівку та інші небезпечні предмети. Але для цього поруч із ними має бути людина, яка дає тварині команди.

Нові окуляри мають розв'язати цю проблему.  Вчені передбачають, що собаки зможуть вирішувати й не наражати на небезпеку людей-військових. Адже ті зможуть давати команди дистанційно.

В окуляри доповненої реальності вбудований індикатор візуальних інструкцій, які собака навчена виконувати.

Людина, у свою чергу, завдяки окулярам, одягненим на собаку, бачить поле бою або інше місце виконання завдання очима тварини.

Військові передбачають, що така технологія може не сподобатися захисникам тварин.

За словами старшого наукового співробітника дослідницької лабораторії армії США Стівена Лі, «окуляри доповненої реальності будуть застосовувати виключно для виконання завдань, а не для того, аби вона мала змогу перебувати у віртуальній реальності, як це роблять люди».

До того ж для собак, пояснює Лі, доповнена реальність працює зовсім інакше, ніж для людей.

Насправді окуляри для військових псів не є новим винаходом: вони носять їх, наприклад, для захисту очей під час стрибків з парашутом. Але з доповненою реальністю собаки стикаються вперше.

Засновник компанії Command Sight, який випробовував технологію на власному собаці, каже, що проєкт поки що перебуває на першій стадії розробки. Але його перші результати він вважає «дуже багатообіцяючими».

Науковий співробітник Королівського інституту оборонних досліджень Джастін Бронк пояснив BBC, що хоча такий проєкт комусь може здатися неприпустимою розкішшю, насправді він може принести чимало користі.

«Можливість керувати діями собаки візуальними сигналами через окуляри доповненої реальності скасовує необхідність близького фізичного контакту й у певних випадках може давати додаткові тактичні переваги», — каже він.

Розробники уточнюють, що перші версії окулярів передбачали наявність довгого повідка-кабеля, через який на пристрій надходив сигнал із командами. Але вони виявили, що в реальних умовах користуватися повідком незручно.

Після перших успішних випробувань Command Sight отримала додаткове фінансування від уряду США на розробку бездротової версії пристрою.

Тим часом, як ми повідомляли раніше, Україна бере на озброєння перший безпілотник вітчизняного виробництва. 90% інтелектуальної складової конструкції мультикоптера Windhover є українською.

 

У США створили технологію відеодзвінків через голограми