Верховний Суд остаточно повернув державі «трубу Медведчука»

Верховний Суд поставив останню крапку у справі щодо повернення державі української частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», відомої також як «труба Медведчука».

Про це повідомив голова Фонду держмайна Віталій Коваль.

У 2021 році ФДМУ подав позов до Господарського суду Житомирської області, у якому просив визнати за державою право власності на трубопровід. У червні 2023 року суд став на бік Фонду, а 31 січня 2024 року Верховний Суд відхилив касаційну скаргу попереднього власника.

«Таким чином Україна відстояла своє право на це майно», — наголосив Коваль.

Зараз триває реєстрація права власності держави на трубопровід.

Нагадаємо, нафтопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у державну власність. Однак цього не сталося  і протягом багатьох років ним користувалася російська компанія «Транснєфтєпродукт». ФДМУ намагався повернути цей актив у державну власність з 2011 року. 

У 2015-2016 годах трубопровід врешті вивели з російської власності, однак його новик власником стала компанія «ПрикарпатЗахідтранс», яка, як згодом виявилося, була підконтрольна куму путіна Віктору Медведчуку.

 У 2017 році НАБУ та САП розпочали розслідування обставин передачі права власності на трубопровід. За результатами розслідування, ВАКС заарештував актив, з 2021 року він перейшов в управління АТ «Укртранснафта».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В НБУ спрогнозували, як буде зменшуватись фінансова допомога Україні