«Ви ж жінка, я не помиляюся?». Цитати принца Філіпа, який завжди що думав, те й казав
Getty Images

9 квітня 2021 року помер принц Філіп, чоловік королеви Великої Британії Єлизавети.

Він два місяці не дожив до свого 100-річчя.

Філіп одружився з Єлизаветою у 1947 році, коли вона і не мріяла про престол. З тих пір він протягом семи десятиліть був їй, як пишуть британські ЗМІ, опорою та надією.

Проте Філіпа також пам’ятатимуть як найбільш неполіткоректну людину для свого статусу — з гострим та нестримним язиком.

Це той випадок, коли характер та світогляд лишаються незмінними роками.

1965. На виставці примітивного мистецтва давніх ефіопів Філіп зауважив: «Щось подібне могла б притягти моя дочка зі шкільного уроку».

1967. На питання, чи хотів би він відвідати Радянський Союз: «Я б дуже хотів поїхати в Росію, хоча ці виродки і повбивали половину моєї родини».

1969. Співаку Тому Джонсу, що брав участь у королівському благодійному концерті: «Чим ви полощете горло, галькою?».

1984. В Кенії до місцевої мешканки: «Ви ж жінка, я не помиляюся?».

1986. На засіданні Всесвітнього фонду дикої природи: «Китайці із задоволенням з'їдять що завгодно, якщо у цього є чотири ніжки (крім стільця), або воно літає на двох крилах (крім літака), або воно плаває (крім підводного човна)».

1994. До жителя Кайманових островів: «Хіба більшість з вас не нащадки піратів?».

1995. До шотландського інструктора з водіння: «Як вам вдається змусити місцевих водіїв не пити достатньо довго, щоб скласти іспит?».

1998. Студенту, який подорожував до Папуа — Нової Гвінеї: «Отже, вам вдалося залишитися не з'їденим?».

1999. Дітям з Британської асоціації глухих, які стояли неподалік від карибського традиційного ансамблю ударних інструментів: «Глухі? Якщо ви слухаєте таку музику з близької відстані, не дивно, що ви глухі».

2001. 13-річному хлопчику, який розповів принцу, що мріє полетіти в космос: «Ти занадто гладкий, щоб стати астронавтом».

2002. Австралійському аборигену: «Ви досі кидаєтеся один в одного списами?».

2003. На зустрічі з президентом Нігерії, який прийшов у традиційному костюмі своєї країни: «Ви вбралися так, немов уже готові відійти до сну!».

2010. У розмові з лідером Консервативної партії Шотландії Аннабель Ґолді принц запитав, чи є у тієї трусики з традиційної картатої «шотландки».

2012. Чоловіку з інвалідністю, що пересувався на автоматичному інвалідному візку: «І скільки людей ви збили на цій штуці за сьогоднішній ранок?».

2013. Медсестрі філіппінського походження: «Філіппіни, мабуть, наполовину спорожніли  ви всі приїхали сюди і заправляєте нашою системою охорони здоров'я».

Джерело: ВВС.

Цитати, якими запам’ятається Геннадій Кернес. Бонус — легендарний голос за кадром у ролику Добкіна (відео)