Вибори у Великій Британії: новим прем’єр-міністром став Кір Стармер

За результатами дострокових парламентських виборів у Великій Британії новим прем’єр-міністром став Кір Стармер, лідер «Лейбористської партії».

Діючий британський прем’єр-міністр Ріші Сунак вже визнав поразку Консервативної партії і заявив, що «Лейбористська партія виграла ці загальні вибори».

«Я зателефонував Кіру Стармеру, щоб привітати його з перемогою. Зараз я вирушаю до Лондона, де розповім більше про сьогоднішній результат, перш ніж залишити посаду прем’єр-міністра, якій я віддав усі свої сили. І я беру на себе відповідальність за наш програш», — зазначив Сунак.

Лідер партії Кір Стармер уже зробив першу заяву після перемоги: «Ми це зробили! Ви агітували за це, ви боролися за це, голосували за це, і тепер це сталося. Зміни розпочинаються зараз. І це приємно, я маю бути чесним. Чотири з половиною роки роботи зі зміни партії. Ось навіщо вона потрібна: змінена Лейбористська партія, готова служити нашій країні, готова повернути Британію на службу трудівникам», — заявив він.

Підрахунок голосів ще триває. Тим часом, екзитполи прогнозують Лейбористській партії 410 місць у 650-місцевій палаті. Це стане одним із найкращих результатів партії в історії.

Тепер, згідно з формальною процедурою, Сунак подасть прохання про відставку королю, який попросить Стармера сформувати наступний уряд.

5 липня Стармер після аудієнції у британського короля стане новим прем’єр-міністром Великої Британії.

Нагадаємо, Ріші Сунак став прем'єр-міністром Британії 25 жовтня 2022 року, змінивши на цій посаді Ліз Трасс.

Кір Стармер: що відомо про лідера лейбористів 

Кір Стармер народився 2 вересня 1962 року та був другим із чотирьох дітей у сім’ї виробника інструментів та медсестри. Майбутній політик виріс у містечку під Лондоном.

У 1987 році його прийняли до колегії адвокатів. Стамер спеціалізувався на правах людини. До 1990 року працював у правозахисній групі інтересів Liberty, потім – у бюро Doughty Street Chambers, займаючись захистом прав людини.

Він також був співробітником центру прав людини при Ессекському університеті, консультантом із прав людини Асоціації старших поліцейських офіцерів та радником з прав людини Наглядальної ради Північноірландської поліції.

У 2008 році Стармер очолив Королівську прокурорську службу, де працював до кінця 2013-го. На цій посаді він розпорядився внести зміни до розслідування справ щодо звинувачень у домаганнях, щоб вони були справедливішими для жертв. За цю роботу він отримав титул сера (став лицарем Найпочеснішого ордену Лазні).

У політику Стармер прийшов у 50-річному віці та був обраний до парламенту у 2015 році. Він часто не погоджувався з лідером партії Джеремі Корбіном, переконаним соціалістом, і навіть вийшов з керівництва партії через розбіжності, але став речником лейбористів з питань Brexit під керівництвом Корбіна.

Після того як лейбористи на чолі з Корбіном програли на виборах у 2017 і 2019 роках (останній результат став найгіршим для партії з 1935 року), партія обрала своїм лідером Стармера. Він був рішучим противником рішення Британії про вихід з Європейського Союзу, але зараз каже, що лейбористський уряд не буде прагнути змінити це рішення.

Позиція Стармера щодо України

У лютому 2023 року Кір Стармер здійснив неанонсований візит до Києва та пообіцяв, що Україна завжди матиме «непохитну підтримку» його партії. Це був його перший візит до столиці України.

Під час маніфесту Лейбористської партії у червні Кір Стармер заявив, що у разі перемоги на виборах, буде продовжувати підтримувати Україну.

За словами політика, лейбористи продовжать підтримувати створення спецтрибуналу за злочин агресії, щоб притягнути рф до відповідальності. Крім того його партія підтримує конфіскацію активів РФ та їхнє використання для допомоги Україні.

У питанні членства України в Організації Північноатлантичного договору, Стармер казав: Ми гратимемо провідну роль у наданні Україні чіткого шляху до членства в НАТО.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Частина демократів хочуть, щоб Байден знявся з виборів президента США — CNN