Вибори в Грузії: опозиційні партії відмовились входити до нового парламенту

В Грузії опозиційні партії, що подолали 1% бар’єр до нового парламенту, оголосили бойкот та відмовляються від мандатів на знак протесту проти фальсифікації виборів.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на «Эхо Кавказа».

Один з лідерів найбільшої опозиційної партії «Єдиний національний рух — Сила в єдності» Ніка Мелія оголосив, що опозиція вимагає нових виборів у вільному середовищі і тому відмовляється від мандатів. За попередніми даними ЦВК Грузії, «ЄНР» здобув 27,13% голосів виборців і посів друге місце на виборах.

Дрібніші опозиційні партії, зокрема, «Європейська Грузія», блок «Георгій Вашадзе — Стратегія Агмашенебелі», «Громадяни», «Лейбористська партія», «Лело для Грузії» і «Гірчі», теж, заявили, що відмовляються від парламентських мандатів.

Входити у парламент відмовився і ультраправий «Альянс патріотів» — партія, яку звинувачували в отриманні фінансування з РФ.

Правляча «Грузинська мрія — Демократична Грузія» отримала 48,36% голосів. Таким чином, усі партії, що подолали виборчий бар'єр, крім «Грузинської мрії», відмовились від входження у парламент.

Опозиція вже заявила про «тотальні фальсифікації» та розпочала акції протесту. Голова ЦВК Тамар Жванія назвала ці звинувачення абсурдними.

За регламентом парламент на 150 членів стає повноважним лише після того, як для присяги зберуться мінімум дві третини його складу, тобто 100 депутатів.

120 депутатів на цих виборах обирались за списками, 30 — на мажоритарних округах.

Наразі, за попередніми даними, «Грузинська мрія» виграє у всіх 15 мажоритарних округах, де вибори завершилися у першому турі, а на додачу — має лідерство у 14 із 15 округів, де пройде другий тур.

Протести, намети і хода

Лідери і прихильники кількох опозиційних партій, які відмовляються визнати підсумки парламентських виборів, в неділю встановили намети біля будівлі парламенту Грузії в центрі Тбілісі, повідомляє «Новини-Грузія».

Співробітники поліції намагалися перешкодити протестувальникам розбити наметове містечко. На місці сталося кілька сутичок. У підсумку, намети все ж таки встановили.

Лідери опозиції заявили, що планують залишатися там у ніч з неділі на понеділок і закликали приєднатися прихильників.

Участь у мітингу беруть майже всі партії, яким вдалося отримати пропорційне представництво в парламенті, набравши на виборах більше 1% голосів. Винятком стали лише проросійська сила «Альянс патріотів Грузії» і «Громадяни» Алеко Елісашвілі.

Опозиція має намір продовжать протести доти, доки в країні не буде призначено дострокове голосування. На 8 листопада опозиція намітила масштабну акцію-ходу, обіцяючи зібрати в Тбілісі «всю Грузію».

«Грузинська мрія» між тим задоволена підсумками вибори. За оцінками партії влади, голосування пройшло відповідно до демократичних принципів.

В ОБСЄ не мають серйозних зауважень до того, як пройшли парламентські вибори у Грузії.

Як повідомляє «Ехо Кавказу», про це заявила Елона Джебреа Ходжа — спостерігач від Парламентської асамблеї ОБСЄ та керівник короткострокової місії. Голова делегації Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини Джиліан Стірк вказала на проблему поляризації ЗМІ перед виборами на користь тих чи інших сил, хоча в цілому медіасередовище вважає конкурентним і таким, що забезпечувало плюралізм думок. За її словами, 5 приватних мовників висвітлювали кампанію незбалансовано. 

При цьому, громадська організація Transparency International — Грузія назвала вибори «кроком назад» порівняно з виборами 2016 року, повідомляє «Грузія Онлайн». Її спостерігачі кажуть про 170 зафіксованих порушень та 46 поданих скарг. 

Як ми повідомляли раніше, у Грузії пройшли парламентські вибори за новою системою. Нова виборча система мала б ускладнити монополізацію влади.

 

У Грузії на виборах перемагає правляча партія «Грузинська мрія»