Вибори в США мають несподіваний побічний ефект. Легалізацію марихуани підтримали п'ять штатів

3 листопада 2020 американці вибирали не тільки майбутнього президента. Одночасно проходило голосування за довибори в нове скликання Конгресу, а ще — референдуми на рівні штатів. Американці кинулися вносити поправки до законодавства штатів, які об’єднали прихильників і Трампа, і Байдена.

Легалізація канабісу та декриміналізація інших наркотиків

Кого б не визнали переможцем президентських виборів, на місцевому рівні очевидно, що велику перемогу 3 листопада здобули прихильники легалізації канабісу.

На виборах в США 3 листопада легалізацію коноплі підтримали в п'яти штатах. В 33 інших штатах вона вже була дозволена в медичних або розважальних цілях. Вживання марихуани дорослими (з 21 року) є законним у 15 із цих штатів.

Як повідомляє Bloomberg, питання про легалізацію марихуани і декриміналізацію наркотика псилоцибін — галюциногенних грибів — було винесено на референдуми в штатах Арізоні, Міссісіпі, Монтані, Нью-Джерсі, Південній Дакоті, де його підтримали виборці. Тепер легальна марихуана стає американською нормою.

Ці заходи були серед декількох пропозицій виборців по всій країні, які бажали декриміналізації марихуани та інших наркотиків, таких як псилоцибінові гриби.

Результати свідчать про повільний перехід до суспільного прийняття рекреаційного вживання наркотиків, хоча роботодавці та медичні працівники стурбовані наслідками. Залежність від наркотичних речовин є постійною проблемою у багатьох районах країни, і будь-яке зростання споживання «наркотиків для відпочинку» може ускладнити працедавцям пошук кваліфікованих працівників.

Прихильники декриміналізації наркотиків заявили, що зміни призведуть до нових податкових надходжень до держави, допоможуть реформі кримінального судочинства та забезпечать лікування людей, які цього потребують. Противники вказували на проблеми, пов’язані з охороною здоров’я та безпекою, а у випадку з коноплею заявляли, що компанії — виробники марихуани виграють від легалізації більше, ніж виборці. Наприклад, в Арізоні Harvest Enterprises, Inc. та Curaleaf є основними спонсорами легалізації.

Індустрія марихуани вводила в оману виборців, щоб прийняти цей корисливий акт

Ось що виборці схвалили у вівторок, згідно з неофіційними даними.

  • В Арізоні майже 60% голосів виборців набрала ініціатива щодо легалізації вживання, зберігання і вирощування невеликої кількості марихуани для особистого користування (для всіх жителів штату старше 21 років). На продаж легального канабісу вводиться податок у 16%. Доходи від нього підуть до бюджету штату. Ініціатива також регулює процес відміни поняття «наркотичний злочин», пов'язаного з марихуаною.
  • Монтана затвердила два нововведення. Одна ініціатива легалізує зберігання і вживання марихуани для всіх жителів штату старше 21 року й обкладає продаж податком в 20%. Також вона дозволяє всім, хто в минулому був засуджений за злочини, пов'язані з канабісом, домагатися скасування покарання в залежності від обставин аж до повного зняття судимості. Друга — це формальність, яка дозволяє на місцевому рівні встановлювати мінімальний вік для покупки марихуани, як і для алкоголю (21 рік).
  • Нью-Джерсі відповів позитивно на пропозицію легалізувати рекреаційне вживання коноплі для людей віком від 21 року та накласти на неї податок з продажу штатів, хоча законодавчий орган може дозволити місцеві податки.
  • Виборці Південної Дакоти прийняли дві поправки (Поправка до Конституції А та Ініціатива 26) щодо легалізації рекреаційного та медичного вживання коноплі відповідно. Поправка легалізує канабіс для особистого вживання і зобов'язує владу штату до квітня 2022 року розробити законопроекти про забезпечення медичної марихуаною людей, які її потребують.
  • Виборці штату Міссісіпі прийняли поправку (Ініціатива 65) щодо легалізації медичної марихуани та відхилили альтернативу, додану законодавцями, що дозволила б увести більш обмежувальну програму.

У Міссісіпі — дуже консервативному штаті, який з великою перевагою проголосував за Трампа (а заодно й обрав республіканця до Сенату) — проголосували за поправку до місцевої конституції, яка дозволяє використання марихуани в медичних цілях. В цілому за легалізацію висловилися майже 70% виборців, при цьому більшість голосів подано за більш суворий варіант поправки, який встановлює ліміт на обсяг продажів медичного канабісу в одні руки і забороняє його куріння в громадських місцях (альтернативний варіант пропонував дозволити куріння хворим на рак у важкій стадії).

Республіканські губернатори Арізони, Міссісіпі та Південної Дакоти виступили проти заходів легалізації у своїх штатах.

Губернатор штату Нью-Джерсі Філ Мерфі закликав виборців легалізувати «рекреаційну» коноплю, посилаючись на непропорційний вплив арештів, пов'язаних з марихуаною, на «кольорові» громади.

Губернатор штату Монтана Стів Буллок раніше підтримував медичну марихуану, але не легалізацію рекреаційної марихуани.

У Вашингтоні, округ Колумбія, виборці схвалили поправку (Ініціатива 81) щодо зниження пріоритету правоохоронних органів щодо особистого використання галюциногенних рослин та грибів, таких як псилоцибінові гриби та аяхуаска.

Галюциногенні гриби в Орегоні

Окремо прославився Орегон — він став першим штатом, який узаконив медичне використання псилоцибіну після того, як виборці схвалили ініціативу, яка не дозволяє роздрібний продаж.

Ініціатива Орегона (Поправка 110) скасує кримінальне покарання за наркотики, такі як героїн та кокаїн, для людей, у яких виявили невелику кількість наркотику. Ця поправка базується на переході від кримінального покарання до охорони здоров'я при вживанні наркотиків, заявив в жовтневому інтерв'ю Бред Рід, прес-секретар кампанії «Поправка 110».

В Орегоні марихуана і для особистого, і для медичного вживання давно легальна (вперше її зберігання і вживання в невеликих кількостях декриміналізувати ще в 1973 році — і повністю легалізували в 2012-му).

Тому виборці пішли далі і однією ініціативою легалізували використання психоактивних грибів і чистого псилоцибіну для лікування ряду розладів (депресії, тривожного розладу, посттравматичного синдрому та інших) під наглядом досвідченого терапевта. А  другою — декриміналізували зберігання в невеликих кількостях героїну, кокаїну і метамфетаміну. Це не повна легалізація, просто замість злочину зберігання цих речовин стає дрібним правопорушенням. Крім того, на кошти, виручені від податку з продажу легального канабісу, а також звільнені внаслідок зниження кількості арештів і необхідності утримувати ув'язнених в тюрмах штату, буде заснована програма реабілітації наркозалежних.

Інші ініціативи

В Каліфорнії на місцевих виборах прийняті дві важливі ініціативи. Перша звільняє компанії-агрегатори послуг таксі типу Uber і Lyft від виконання певних зобов'язань перед водіями (наприклад, оплати понаднормових і надання страховки). Таксисти, таким чином, тепер офіційно вважаються не співробітниками компанії, а індивідуальними підприємцями — за винятком випадків, коли компанія встановлює для них певні години роботи, зобов'язує приймати певні замовлення або обмежує роботу на інші підприємствах.

Друга наділяє правом голосу на виборах засуджених за тяжкі злочини (felony), якщо вони вже відбули покарання або успішно завершили випробувальний термін після дострокового звільнення.

А в консервативній Луїзіані (Трамп там набрав 58% голосів) виборці проголосували за поправку, яка фактично забороняє аборти на території штату.

Вибори до Конгресу

Одночасно з виборами президента і місцевими референдумами в ряді штатів також голосували за кандидатури членів обох палат нового скликання Конгресу США. Ці вибори менш важливі, ніж президентські. Адже президент, у якого немає підтримки партійної більшості в Сенаті (верхня палата Конгресу; всього там 100 місць, по два на кожен штат, залежно від чисельності населення) або Палаті представників (нижня палата Конгресу; 435 депутатів від кожного штату залежно від чисельності населення), буде обмеженим у своїх реформах.

Тим часом, як ми писали раніше, на місцевих виборах в Україні 25 жовтня проводилось «загальноукраїнське опитування» «5 питань від президента». На питання «Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?» 64,88% опитаних відповіли «Так».

 

Вибори президента США — битва за ключові штати