Вибухне, як у Лівані. Держдеп США попереджає країни Європи про небезпеку терактів

Терористи руху «Хезболла» зберігають по всій Європі запаси аміачної селітри для здійснення терактів. Про це попереджає Держдеп США.

Акцент на аміачній селітрі робиться через те, що саме ця речовина спричинила руйнівні вибухи в портовій зоні Бейрута (Ліван) 4 серпня 2020 року. Тоді вибухнули 2750 тонн селітрі, що зберігалися на складі. В результаті загинуло більше 170 людей, ще 6000 отримали поранення. Вибуховою хвилею зруйновано велику кількість будинків, пошкоджено будівлю міжнародного аеропорту.

Щодо «Хезболла» — це ісламська організація. З 1997 року вона вважається в США терористичною. Отже зараз Штати вважають, що «Хезболла» складує цю речовину як зброю для того, щоб «проводити великі терористичні напади в будь-якому місці, де їм або їх керівництву в Тегерані заманеться».

Координатор держдепартаменту США по боротьбі з тероризмом Натан Сейлс заявив, що за останні роки бойовики перевезли нітрат амонію до Франції, Греції, Італії, Іспанії та Швейцарії. Речовина транспортувалась в аптечках для надання першої допомоги.

В США закликають ЄС також визнати рух «Хезболла» терористичною організацією. Наразі в ЄС діє позиція, за якою терористами вважається лише військове крило «Хезболла», проте окремо виділяється також і політичне. На думку представника Держдепу, такий подвійний підхід неправильний та небезпечний для Європи.

У 2015 контррозвідка Кіпру виявила в Ларнаці склад, де зберігалося 8,3 тонн нітрату амонію. Згодом він був знищений на спеціальному полігоні. А за зберігання небезпечних вибухових речовин був затриманий пов'язаний з «Хезболла» громадянин Лівану.