Відлуння скандалу з Демченком. Заступник секретаря РНБО не розробляв «Харківські угоди» — МЗС
УНІАН

Колишній заступник міністра закордонних справ, а нині радник Президента України Руслан Демченко отримав повноваження займатись питаннями двосторонніх відносин з РФ уже після підписання «Харківських угод», повідомляють «Інтерфакс» та УНН із посиланням на Міністерство закордонних справ України.

Як зазначили в МЗС, Демченка призначили на посаду заступника міністра закордонних справ України 17 лютого 2010 року розпорядженням КМУ № 227-р.

«Водночас, відповідно до наказу МЗС № 82 про розподіл обов‘язків між заступниками міністра, до його повноважень двосторонні відносини з Російською Федерацією були віднесені лише 27 квітня — тобто через шість днів після підписання «Харківських угод» та внесення їх на ратифікацію до Верховної Ради України», — зазначили у відомстві, відповідаючи на запитання про те, чи брав дипломат участь у підписанні згаданих угод.

Передісторія

11 березня Рада національної безпеки й оборони України доручила Службі безпеки України з’ясувати обставини ратифікації «Харківських угод» у 2010 році та дії понад 230 народних депутатів шостого скликання.

Після цього у ЗМІ з’явилася інформація про те, що Демченко, який нині займає посаду заступника секретаря РНБО України, готував у 2010 році «Харківські угоди» та погоджував текст документів.

«Мотор Січ» націоналізують. Голосування Ради за «Харківські угоди» 2010 року перевірять на державну зраду