Відновлювати Трипільську ТЕС без посилення ППО немає сенсу — Центренерго

Трипільську ТЕС після ракетного удару можна відновити і українські енергетики вже мають пропозиції щодо допомоги обладнанням від європейських країн. Однак без посилення ППО такі роботи не мають сенсу.

Про це в ефірі Голосу Америки розповів голова наглядової ради Центренерго Андрій Гота.

«Звичайно, без міжнародних партнерів це зробити майже неможливо, тому ми вже маємо певні обіцянки надати нам трансформатори, турбіни, інше обладнання з європейських країн, але знову-таки, без достатньої кількості ракет для протиповітряної оборони — це, м'яко кажучи, марна справа буде», — заявив він.

Гота розповів що, станцію атакували «балістичні надзвукові ракети», частину з яких вдалося збити. Водночас військовий портал Defense Express з посиланням на джерела пише, що ворог використав новітні ракети Х-69. Це дозвукові крилаті ракети для тактичної авіації. Вони можуть летіти на висоті 20 метрів, що ускладнює їх виявлення і відповідно ураження силами ППО.

Гота додав, що Трипільська ТЕС забезпечувала світлом майже 3 млн людей і була найбільшим постачальником електроенергії на Київщині, Житомирщині й Черкащині. Наразі через сприятливу погоду споживачі не відчувають наслідків її виведення з ладу, однак відключення світла можуть рочатися ближче до літа.

«Навіть уявити складно, що буде взимку, тому що взимку — найскладніший період», — сказав Гота.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Укренерго закликало українців економити електроенергію у вечірні години