Військ РФ біля кордону України нині більше, ніж у 2014 році, заявляє Пентагон
Getty Images

У Пентагоні заявили, що Росія зосередила поблизу кордону з Україною більше військ, ніж у 2014 році. Про це заявив речник оборонного відомства США Джон Кірбі, передає пресслужба американського оборонного відомства.

Він не уточнив кількість військових біля кордону, проте констатував, що така ситуація викликає серйозне занепокоєння. «Це, безумовно, більше, ніж 2014 року», — сказав Кірбі.

Також речник Пентагону додав, що заявлена Росією мета перебування військ — навчання — не виглядає очевидною.

Напередодні після засідання Ради міністрів ЄС голова європейської дипломатії Жозеп Боррель повідомив, що Росія, за його даними, сконцентрувала 150 тисяч своїх військових на кордоні з Україною та в окупованому Криму.

Ми закликаємо Росію чіткіше пояснити свої наміри. Ми не вважаємо, що це накопичення (військ) сприяє безпеці та стабільності вздовж кордону з Україною, і, звичайно, не в окупованому Криму. Тож ми знову закликаємо росіян припинити свої провокації та сприяти кращій безпеці і стабільності там. І вони можуть почати з більшої прозорості щодо своїх намірів та того, що вони роблять

Обмеження в Чорному морі: Держдеп США звинуватив РФ у «неспровокованій ескалації»

Вашингтон назвав «неспровокованою ескалацією» рішення Москви закрити частину акваторії Чорного моря. У США це назвали кампанією з підриву і дестабілізації України.

Про це заявив пресссекретар Держдепартаменту США Нед Прайс в Twitter.

США висловили глибоку стурбованість планами російської влади заблокувати частину Чорного моря.

«Це являє собою чергову неспровоковану ескалацію триваючої кампанії Москви з підриву і дестабілізації України», — заявив Нед Прайс.

Раніше Росія вже неодноразово здійснювала агресивні дії щодо українських судів і перешкоджала доступу до українських портів в Азовському морі, надаючи вплив на міжнародну торгівлю України, зазначили в Держдепі.

На наміри Росії закрити частину Чорного моря відреагували і в Європейському союзі.

Крім того, тимчасово повірена США в ОБСЄ Кортні Остріан відреагувала на те, що Росія вирішила закрити частину Чорного моря для проведення військових навчань. За її словами, Вашингтон поділяє стурбованість України з приводу дій РФ.

Німеччина закликала Євросоюз об'єднатися перед російською загрозою   

Відновлення агресії Росії проти України похитне основи європейського порядку безпеки, зазначили автори публічної заяви.

Найбільша партія парламенту Німеччини, ХДС/ХСС, опублікувала заяву на підтримку України. Депутати звернулися до Європейського союзу із закликом об'єднатися перед загрозою агресії Росії.

Заява опублікована на сайті депутата Юргена Хардта, який є представником фракції з питань зовнішньої політики.

Німецькі депутати зазначили, що нарощування РФ військ біля кордонів України змушує задуматися про військову операцію росіян проти Києва.

«Парламентська група ХДС/ХСС в Бундестазі Німеччини очікує, що міністри закордонних справ ЄС продемонструють рішуче і, перш за все, єдине ставлення до Москви. Якщо Європа буде говорити спільною мовою з цього центрального питання Європейського мирного порядку, це матиме обнадійливий вплив на наших друзів і сусідів у Східній Європі. Це також є ознакою трансатлантичної єдності», — йдеться в заяві.

Відновлення агресії Росії проти України похитне основи європейського порядку безпеки, зазначили автори публічної заяви.

Резніков вважає, що «гра м’язами» РФ не призведе до повномасштабного вторгнення

Віцепрем’єр-міністр — міністр з питань тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков вважає, що «гра м’язами» РФ не призведе до повномасштабного вторгнення. Про це він заявив в ефірі програми «Свобода слова».

На думку політика, мета РФ «давно всім зрозуміла», а загострення та скупчення військ є інструментом для її досягнення.

В першу чергу — це вирішення внутрішнього порядку денного самої РФ, зважаючи на певні складнощі і всередині самої країни, і майбутні вибори до Державної думи, а друга річ — це запрошення до танцю безпосередньо США. Мета — щоб з ними почали рахуватися і почався діалог

Резніков констатував, що резидент Байден розпочав цей діалог і «це саме в інтересах України відбувається»

«Я не вважаю, що ця гра м’язами призведе до справжнього військового вторгнення до України. Я вважаю, що це тільки спроба продемонструвати певну загрозу, яка як правило, є більш страшною ніж безпосередньо сама загроза», — заявив віцепрем’єр.

Резніков також наголосив, що розмова політичних радників «нормандської четвірки» дає ще один додатковий привід оптимістично дивитися на речі і вважати, що не має відбутися повномасштабного вторгнення до України.

19 квітня пройшло засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС. Перед зустріччю Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель закликав Росію відвести війська від кордону України.

Хто кого? Що Україна здатна протиставити російським танкам та ракетам