Викладачку Більченко, яка називала Україну «американською колонією», звільнили з посади
Facebook/Євгенія Більченко

Скандальну викладачку Євгенію Більченко звільнили з Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова.

Про своє звільнення вона написала у Facebook.

Жінка заявила, що для цього керівництво закладу ліквідувало цілу кафедру культурології та філософської антропології. Водночас Більченко пропонують «переведення на інші вакантні посади в університеті».

«Не змогли нічого довести: ні профнепридатність, ні аморальний вчинок ㅡ нічого з того, що закидали», — заявила жінка. За словами колишньої викладачки, останнім часом вона зайнялася науковою працею «так щільно, що це видно з її рейтингу».

 

БЖ. Меня уволили Ну, вот. Ради этого пошли на ликвидацию целой кафедры. Не смогли ничего доказать: ни...

Posted by Евгения Бильченко on Tuesday, July 20, 2021

Більченко каже, що більшість наукових конференцій провела разом з російськими колегами і «ні про що не шкодує». В інтерв’ю «Стране» колишня викладачка заявила, що «боротиметься за справедливість у юридичній площині». 

Що передувало 

Після вступу в дію деяких пунктів мовного закону Євгенія Більченко у дописі на Facebook назвала його «черговим опухлим лімфовузлом у тілі онкохворої американської колонії». Себе жінка описувала, як «представницю російської цивілізації».

Її допис викликав шквал обурення. Згодом Більченко записала відеозвернення до президента Володимира Зеленського, заявивши, що їй погрожують, а в університеті «мають намір звільнити її на підставі політичних поглядів».

В педуніверситеті Драгоманова назвали такі заяви викладачки щодо української мови та України неприпустимими і неприйнятним.

Закон про українську мову визнали конституційним. Суд ухвалив рішення