Влітку ціни на газ будуть вдвічі вищими, ніж у 2020-му — НБУ
Pixabay

Цього літа ціна природного газу буде вдвічі вищою, ніж влітку 2020 року.

Про це повідомила пресслужба Національного банку України.

«Очікується, що влітку вартість природного газу більш ніж удвічі перевищуватиме цінові мінімуми минулого літа. Внесок газу сформує більше третини річної адміністративної інфляції в II кварталі», — зазначили в НБУ.

За підсумками 2021-го ціна газу буде близькою до минулорічної завдяки поступовому зниженню ціни газу на європейських газових хабах протягом року і посиленню конкуренції на внутрішньому ринку.

Транзит російського газу через Україну скорочується

«Тарифи на опалення і гаряче водопостачання будуть підвищуватися, оскільки вони не корегувалися в 2020 році, незважаючи на подорожчання газу і зростання витрат на оплату праці. Збільшення заробітних плат у сфері ЖКГ (зокрема за рахунок підвищення мінімальної заробітної плати) та інших виробничих витрат зумовить подальше подорожчання окремих комунальних послуг», — додали в центральному банку країни.  

У червні 2020-го газ вартував для населення 2,74 грн за куб. м, в липні 2,97 грн, в серпні близько 4,5 грн.

З серпня 2020 року ринок газу для населення діє в Україні. Його запуск  одна з вимог для отримання кредитного фінансування від Міжнародного валютного фонду.

Кабмін запровадив державне регулювання ціни на газ для всіх побутових споживачів до кінця карантину чи до завершення опалювального сезону за вартістю до 6,99 грн за куб. м. З 1 квітня в Україні ціни на газ знову формуються на ринкових засадах.

Chas News повідомляв, що збитки «Нафтогазу» у 2020 році склали 11,8 млрд грн.

Напередодні Фірташ змінив засновників свого «Дніпропетровськгаз збут» на кіпрські компанії. 

Раніше Вітренко задекларував п'ять квартир і 285 млн грн. зарплати у «Нафтогазі». 

Комітет ВРУ гальмує примусове стягнення боргів з облгазів Фірташа