Володимир Зеленський підписав «антиолігархічний закон». Коли він почне діяти?
УНІАН

Володимир Зеленський, президент України, підписав закон про деолігархізацію (№5599). Він набуде чинності через шість місяців.

Про це повідомляє сайт Офісу президента.

«В усіх успішних країнах Європи немає такої гілки влади, як олігархи. Держави там працюють в інтересах своїх громадян, а не купки найбагатших. Саме за такі зміни для України проголосували наші громадяни у 2019 році», — зазначив Зеленський.

Президент вказав, що ухваленню антиолігархічного закону чинили спротив десятки впливових осіб, які залежать від олігархів.

«Спротив був. Далі буде ще більше спротиву від тих, хто заробив мільярди на державі. Але іншого варіанту, крім демонтажу олігархічної системи, бути не може. Без цього просто неможливо перемогти бідність в Україні та повноцінно приєднатися до європейської спільноти», — додав президент.

Документ наразі спрямовано для офіційного опублікування, зазначили в ОПУ.

Що передбачає закон про олігархів?

Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди вноситимуть олігархів.

Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд грн.

Визначатиме олігархів Рада національної безпеки й оборони, яку очолює президент Володимир Зеленський.

Бізнесмени, які потраплятимуть до цього реєстру, будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками.

Відповідно до закону, олігархам забороняється: фінансувати партії, бути покупцем у процесі приватизації об'єктів великої приватизації; фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів або демонстрацій з політичними вимогами.

Крім того, олігархи і держслужбовці звітуватимуть про контакти між собою.

Раніше Chas News повідомляв, що Володимир Зеленський вперше прокоментував розслідування «Слідство.Інфо» за матеріалами Pandora Papers про офшори.

Услужили. Голосуючи за «‎антиолігархічний закон», депутати ухвалили правки, які суперечать одна одній