ВООЗ розглядає впровадження електронних сертифікатів про щеплення для подорожей

ВООЗ перебуває на початковій стадії вивчення електронних сертифікатів про щеплення для полегшення подорожей по Європі та, можливо, за її межами.

Всесвітня організація охорони здоров'я не рекомендує країнам видавати «паспорти імунітету» для тих, хто одужав від COVID-19, але вивчає перспективи впровадження сертифікатів електронних щеплень, цитує Reuters медичного експерта ВООЗ.

«Ми дуже уважно вивчаємо використання технологій у цій відповіді на COVID-19. Зокрема, як ми можемо співпрацювати з державами-членами (нашої організації — Прим. ред.) щодо отримання електронного сертифікату про вакцинацію», — сказав доктор Сіддарта Датта, керівник європейської програми ВООЗ щодо захворювань, на віртуальному брифінгу в Копенгагені.

ВООЗ бажає відкрити подорожі, безпечні в часи пандемії.

Електронні сертифікати про щеплення показують, чи мандрівник був імунізований проти коронавірусу до того, як перетнув кордон. Вони стануть способом безпечного відкриття країн для туризму та ділових поїздок.

Ряд вчених вважає, що цьогорічні відпустки по всьому континенту, можливо, допомогли розпалити другу хвилю пандемії цієї осені. Таким чином, нова система подорожей наступного року сприятиме безпеці мандрівників, особливо якщо програми вакцинації до того часу охоплять велику кількість європейців.

У жовтні ВООЗ оголосила, що співпрацює з Естонією над цифровими сертифікатами щеплення від коронавірусу, так званими «розумними жовтими картками».

Початковою метою було посилення ініціативи ВООЗ «Ковакс», створеної для забезпечення рівномірного розподілу вакцин COVID-19 у всьому світі.

Однак Telegraph.co.uk цитує заяву доктора Датти, що план сертифікації знаходиться на початковій стадії і має низку потенційних перешкод, включаючи різні законодавчі рамки в різних країнах. Іншим фактором, за його словами, є «здатність системи охорони здоров'я реагувати на будь-які нові нововведення», одночасно борючись із COVID-19.

Концепція сертифіката про вакцинацію для подорожей не є абсолютно новою, хоча цифровий елемент є новацією. Наприклад, мандрівники при подорожі до певних країн вже повинні пред'явити сертифікат, який підтверджує, що вони імунізовані проти жовтої лихоманки.

Європейське агентство з лікарських засобів, європейський регулятор, зараз розглядає питання про затвердження кількох провідних кандидатів на вакцини, після того, як Великобританія схвалила кандидатуру Pfizer / BioNTech у середу.

Більшість європейських країн сподіваються розпочати програми вакцинації у 2021 році.

Регіональний директор ВООЗ у Європі, доктор Ганс Клуге, заявив на брифінгу, що потенціал вакцин «феноменальний», але попередив, що населення повинно дотримуватися інших заходів охорони здоров'я, таких як маски для обличчя, чекаючи на імунізацію.

Як ми писали раніше, компанія Moderna заявила про стовідсоткову ефективність своєї вакцини проти важких форм COVID-19.

Радуцький розповів, як Україні швидше отримати вакцину від COVID-19