Впливав на вибори у США. Нардепа Деркача контролював особисто Путін — американська розвідка
УНІАН

Президент Росії Володимир Путін контролював дії народного депутата Верховної Ради України Андрія Деркача, якого Вашингтон згодом визнав російським агентом.

Про це йдеться в звіті Національної ради з розвідки США щодо втручання Росії, Ірану та інших країн у вибори президента Сполучених Штатів.

«Ми вважаємо, що Путін тримав під наглядом діяльність Андрія Деркача — українського депутата, який відіграв значну роль у впливі Росії на вибори. Деркач пов’язаний із російськими посадовцями і з російськими спецслужбами», — йдеться в документі.

Висновок розвідки США однозначний — Росія вважала обрання Джо Байдена небажаним для її національних інтересів, тож спрямувала свої зусилля на те, щоб підірвати його президентську кампанію. Натомість у Кремлі віддавали перевагу перемозі Дональда Трампа, попри деякі кроки його адміністрації проти Росії.

Виконавцями задуму Москви були російська розвідка, ЗМІ, мережі тролів, а також особи, пов’язані з Україною. Зокрема, депутат Верховної Ради Андрій Деркач.

Особливу увагу розвідка США звертає на розгортання медіакампанії щодо начебто корупційних зв’язків Джо Байдена та його сім’ї з Україною. Водночас у Вашингтоні наголошують, що в них немає жодних доказів, що до цього міг бути причетний уряд України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав звіт Національної ради з розвідки США кінцем міфу про втручання України в американські вибори. «Розвідувальне співтовариство США не знайшло жодних ознак причетності українського уряду до підривних заходів проти США. Втручання здійснювала Росія, яка також прагнула зменшити підтримку України з боку США. Чергове гучне фіаско РФ», — заявив Кулеба.

У звіті американської розвідки вказано, що український депутат Андрій Деркач та політичний консультант Костянтин Килимник, які мали зв’язки з ФСБ, а також їхні соратники намагались використати впливових людей у США та медіа, щоб поширити свою історію серед американських посадовців та суспільства.

Зокрема, Деркач та його соратники зустрічались та надавали документи наближеним до Білого дому особам, намагаючись переконати їх розпочати розслідування проти Байдена, найняли фірму для лобіювання серед американських посадовців та намагались встановити контакт із декількома високопоставленими чиновниками США.

Також в документі згадуються так звані «плівки Деркача» — аудіозаписи розмов, які мали на меті довести корупційні дії Байдена в Україні. Американська розвідка стверджує, що це було частиною спланованої кампанії з втручання у вибори США, яку тримав під контролем Володимир Путін.

У січні цього року уряд США запровадив санкції проти низки російських агентів впливу, які здійснювали підривну діяльність на шкоду США. У цьому списку опинилися українські депутати Андрій Деркач та Олександр Дубінський (обидва на фото).

Штати хочуть ввести санкції проти Росії та Ірану за втручання у вибори 2020 року