Вступ Фінляндії до НАТО: росія вже погрожує «кроками військово-технічного характеру»

12 травня Саулі Ніїністе та Санна Марін, президент та прем'єр Фінляндії, заявили про свою підтримку вступу країни до НАТО.

У їхній спільній заяві зазначається, що Фінляндія має якнайшвидше подати заявку на членство в Альянсі.

«Членство в НАТО зміцнить безпеку Фінляндії. Ставши членом НАТО, Фінляндія зміцнить весь оборонний альянс. Фінляндія має негайно подати заявку на членство в НАТО. Ми сподіваємося, що кроки, необхідні для ухвалення цього рішення на національному рівні, будуть швидко зроблені протягом наступних кількох днів», — йдеться в документі.

На заяву Ніїністе та Марін одразу відреагували у Москві. Дмитро пєсков, речник путіна, заявив, що вступ Фінляндії до Альянсу створить небезпеку для росіі і вона проведе аналіз для напрацювання заходів у відповідь.

МЗС рф у свою чергу випустило заяву із погрозами на адресу свого північного сусіда.

«Приєднання Фінляндії до НАТО нанесе серйозний удар по російсько-фінським відносинам, підтриманню стабільності та безпеки у північноєвропейському регіоні. Росія буде вимушена прийняти кроки у відповідь як військово-технічного, та і іншого характеру з метою купірування загроз для національної безпеки», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, минулого разу росія погрожувала «заходами військово-технічного характеру», коли висувала США свої вимоги щодо «гарантій безпеки». Серед них також був пункт щодо відмови НАТО від подальшого розширення. Коли країни Заходу відмовились притати на цей ультиматум, росія розпочала широкомасштабну війну проти України.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Що це за американський батальйон «Страйкер», про який всі говорять?