Погрожує «заходами військово-технічного характеру». РФ передала США відповідь щодо гарантій безпеки
Getty Images

У четвер, 17 лютого, Росія передала послу США Джону Саллівану свої відповіді щодо гарантій безпеки.

Міністерство закордонних справ РФ заявляє, що Сполучені Штати не змогли «конструктивно» відповісти на основні пункти російських вимог щодо гарантій безпеки.

Зокрема США не стали гарантувати подальше нерозширення НАТО, та заявили, що Грузія та Україна зможуть вступити в Альянс.

Окрім цього, вони відмовилися не створювати військові бази на території держав, що входили в СРСР, та повертати військовий потенціал НАТО до часів 1997 року.

«Викликає тривогу й зростання військової активності США та НАТО безпосередньо біля російських кордонів», — заявили в РФ.

Росія попереджає, що в разі відмови домовлятися про гарантії її безпеки буде змушена реагувати, в тому числі й «заходами військово-технічного характеру».

Україна в російській відповіді США

У своїй заяві РФ наполягає, що жодного російського вторгнення в Україну «немає і не планується». Заяви про відповідальність Росії за ескалацію країна розглядає як спробу чинити на неї тиск.

«Згадка в цьому контексті російських зобов’язань за Будапештським меморандумом 1994 року ніякого стосунку до внутрішньоукраїнського конфлікту не має та не поширюється на події, які стали наслідком дії внутрішніх факторів», — зазначає російська сторона.

РФ наполягає, що втрата Україною частини територій — це нібито результат внутрішніх процесів.

Росія також заявляє, що Крим вона не окуповувала, а «приєднала». Це, за версією РФ, сталося після «держперевороту в Україні, ініціатори якого взяли курс на створення націоналістичної держави, яка обмежує права російського та російськомовного населення».

РФ додала, що питання про Крим закрите, а в разі вступу України до НАТО вона може спробувати «силою повернути Крим» і втягнути США та союзників у військовий конфлікт з Росією.

Про конфлікт на Донбасі РФ також згадала та заявила, що його можна врегулювати тільки через виконання Мінських домовленостей. Росія наполягає, що не є стороною конфлікту та виконує роль посередника.

«Для деескалації навколо України принципово важливе виконання наступних кроків. Це — примус Києва до виконання комплексу заходів із виконання Мінських домовленостей, припинення поставок зброї до України, відкликання звідти всіх західних радників та інструкторів, відмова країн НАТО від будь-яких спільних навчань із ЗСУ та виведення з України всього іноземного озброєння», — вказує Росія у відповіді США.

РФ також заявляє, що США проігнорували пакетний характер російських пропозицій. Росія зазначає, що їх потрібно розглядати в комплексі і без виділення окремих складових.

До того ж РФ заявляє, що вимоги вивести війська з деяких районів біля українського кордону є «неприйнятними» та підривають перспективи досягнення реальних домовленостей.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Путін готовий до переговорів з Заходом та до дипломатичного вирішення конфлікту