Втікач — полковник СБУ Нескоромний анонсував на  2 лютого у Брюсселі пресконференцію про корупцію в Україні

Полковник Служби безпеки України (СБУ) Дмитро Нескоромний, який втік з країни після затримання за нібито замовлення вбивства генерала спецслужби Андрія Наумова, анонсував пресконференцію зі столиці Бельгії Брюсселя.

Захід запланований на вівторок, 2 лютого, і триватиме приблизно 1,5 години, йдеться в анонсі Press Club Brussels Europe.

«Шокуючі факти корупції в Україні: колишній високопоставлений співробітник Служби безпеки Дмитро Нескоромний розповість про зловживання високопоставлених чиновників країни», — наголошується в заяві.

Подивитися прес-конференцію з Брюсселя можна буде онлайн. Трансляція розпочнеться о 10:00 і триватиме до 11: 30.

Скандал в СБУ: що відомо

У Києві 22 січня колишнього першого заступника голови СБУ Нескоромного затримали за підозрою в плануванні замовного вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова. Але відразу після цього Нескоромний сховався від правоохоронців у наручниках.

У Службі безпеки України підтвердили інформацію про затримання одного зі співробітників відомства, який нібито планував вбивство свого колеги. Цим підозрюваним є виявився полковник «Альфи» Юрій Расюк. 

Як ми писали раніше, 22 січня Расюка затримали за підозрою в організації замовного вбивства.

Нескоромний з 1 липня по 8 листопада 2019-го працював заступником голови СБУ. З 8 листопада по 13 березня 2020 року був першим заступником голови СБУ-начальником Головного управління по боротьбі з корупцією СБУ.

У березні 2020 року Нескоромного звільнили з посади, але він залишився у розпорядженні СБУ.

За даними двох джерел УП, саме 42-річний Нескоромний у вересні 2019 року приніс Володимиру Зеленському так звані «плівки Єрмака». На цих записах брат тодішнього заступника голови, а нині — керівника Офісу президента проводив неофіційні «співбесіди» на державні посади і домовлявся про гроші за такі «послуги».

Після цього Нескоромного позбавили посади. У пише, що він нібито планував влаштувати викривальну пресконференцію, але за кілька годин до початку скасував її.

За даними журналіста Бутусова, дружина, грузинка за походженням, та діти Нескоромного мають російське громадянство. У мережі є інформація про повну тезку дружини СБУшника, яка ще в 1997 році вступила до вишу в російському Краснодарі. Однак будь-яких інших підтверджень зв’язків родини із РФ у відкритому доступі знайти не вдалось.

У СБУ вважають мотивом замовлення вбивства голови Внутрішньої безпеки Наумова той факт, що той був єдиною перепоною для отримання колишнім першим заступником голови СБУ Дмитром Нескоромним високої посади в керівництві Служби.

Про це повідомляє «Дзеркало тижня» з посиланням на джерела в СБУ

Свій до свого по своє. Чому почалася внутрішня війна в СБУ?