Втрата кредитів та інвестицій. Чим небезпечний скандал у «зеленій» енергетиці
Pixabay

Україна ризикує встратити довіру зовнішніх інвесторів через блокування частини коштів, які спрямовувались на погашення боргів перед виробниками «зеленої» енергії.

Таку думку висловили учасники пресконференції, яка сьогодні відбулась у пресценті «Інтерфакс-Україна».

Костянтин Петриковець, колишній очільник «Гарпоку», якого днями звільнив уряд, заявив, що держкомпанія «Укренерго» перерахувала держпідприємству «Гарантований покупець» 19,3 млрд грн на виплату боргів за «зелену» енергію, що виробляється в країні.

Проте лише 5,6 млрд грн «Ощадбанк» перерахував компаніям зеленої енергетики.

«Вони були направлені компаніям непропорційно. Їх отримали деякі компанії, а деяким не було направлено жодної копійки», — сказав Петриковець.

Решта 13,7 млрд грн наразі заморожена банком.

Отже, за словами Петриковеця, такий нерівномірний розподіл коштів свідчить про порушення умов ліцензування.

Колишній посадовець також розповів, що перед звільненням на нього чинили тиск, щоб він не виплачував борги інвесторам. Тобто по суті в уряді йому наказували порушити закон. Петриковець назвав цю ситуацію «виключно політичною».

По-друге, борги перед інвесторами Україна гасить у рамках своїх зобов'язань щодо єврооблігацій. Отже, це не просто якась внутрішня справа. Це може стати міжнародним скандалом.

Олександра Гуменюк, директор Європейсько-українського енергетичного агентства, заявила, що наразі в Україну інвестовано €3,5 млрд в галузь відновлюваної енергетики.

І додала, що всі учасники ринку відновлюваної енергетики дуже занепокоєні ситуацією, яка зараз склалася у галузі, а саме тим, що не зрозуміло, які саме у українського уряду наміри, щодо розвитку «зеленої» енергетики в країні.

«Гарантований покупець» («Гарпок») — це державне підприємство, яке укладає договори про купівлю-продаж електричної енергії з суб'єктами господарювання, що виробляють електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії, яким встановлено «зелений» тариф.

Кабмін зі скандалом звільнив директора ДП «Гарантований покупець». У чому справа
Гендиректор ДТЕК розповів, чи загрожують країні віялові відключення через брак енергоресурсів