Лава з вулкану на острові Ла-Пальма утворює «найновіше місце на Землі» (відео)
Getty Images

Унаслідок виверження вулкану на іспанському острові Ла-Пальма лава сформувала «платформу» в бухті, яку ЗМІ та місцеві мешканці вже називають «найновішим місцем на Землі».

Про це повідомляє El Pais.

Площа «платформи» становить 33 га. Біля цього місця встановлене постійне чергування, аби переконатися, що жодна людина туди не потрапить.

Вища рада з наукових досліджень Іспанії опублікувала відео з дрона над новою територією, а також над потоком лави аж до кратера.

Справа у тому, що з розпеченої лави після контакту із солоною водою виділяються шкідливі випари — діоксид сірки та хлоридна кислота.

El Pais пише, що єдина жертва під час попереднього виверження на острові Ла-Пальма у жовтні 1976 року загинула саме від вдихання токсичних газів.

Ставрос Мелетлідіс, вулканолог, розповів, що лавові платформи — поширене явище на Ла-Пальмі, вони формуються після вивержень.

Хоча початковий вплив розплавлених гірських порід є руйнівним для флори і фауни, в більш довгостроковій перспективі він може виявитися корисним. І принести мінерали з ядра Землі на поверхню і забезпечувати середовище проживання як під водою, так і на суші.

Виверження вулкана Кумбре-В'єха на іспанському острові Ла-Пальма, який входить до складу Канарського архіпелагу, почалося 20 вересня. За цей час загалом з острову було евакуйовано вже майже 6 тис. мешканців.

На острові Ла-Пальма лава від виверження вулкана дійшла до океану