ВВП України впаде ще більше через відключення світла — міністр економіки

Російські удари по цивільній інфраструктурі та спричинені ними відключення електроенергії призведуть до ще більшого спаду економіки України. За оцінками Мінекономіки, ВВП може впасти більше ніж на 35%, як прогнозувалося раніше.

Про це пише Reuters з посиланням на першого віцепрем’єра — міністра економіки Юлію Свириденко.

За її словами, українці і компанії, зокрема в Києві, стикаються з відсутністю електрики по шість і більше годин на день, що негативно впливає на економіку.

«Проблема у тому, що компанії не працюють. Якщо відключення електроенергії триватимуть протягом наступних кількох тижнів, ВВП може впасти ще більше», — зазначила вона.

Свириденко розповіла, що за оцінками міністерства, обсяг виробництва у період з серпня по вересень впав на 35%, у в жовтні — на 39%.

Віцепрем’єр наголосила, що Україна і надалі потребуватиме іноземної фінансової допомогу. Уряду у свою чергу робить кроки щодо зменшення витрат за рахунок скорочення персоналу і приватизації невеликих держпідприємств.

Також, за її словами, Україна буде добиватися продовження на рік призупинення тарифів на українську сталь в США, що має допомогти вітчизняним виробникам.

Нагадаємо, у держбюджеті на 2023 рік спрогнозовано зростання ВВП на 3,2% та інфляцію у 28%. Доходи закладені  у сумі 1 трлн 330 млрд грн, а видатки — 2 трлн 640 млрд грн.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Уряд скасовує податки на ввіз електрогенераторів, трансформаторів та іншого обладнання