Взаємні образи та звинувачення. Як пройшли перші дебати Трампа і Байдена

30 вересня у Клівленді пройшли перші президентські дебати між кандидатами від Республіканської та Демократичної партій, Дональдом Трампом та Джо Байденом. Політичні опоненти обмінялися образливими висловами та звинуватили один одного у брехні.  

Про це стало відомо з YouTube-каналу CNBC Television.

Чинний президент Трамп переривав кожну відповідь свого конкурента, не зважаючи на зауваження ведучого Fox News Кріса Воллеса. Водночас Байден називав президента США «клоуном» та попросив його «заткнути пельку». Під час дебатів кандидати звинувачували один одного у брехні.

Кандидат від Демократичної партії назвав Трампа «цуциком Путіна». Натомість президент США звинуватив родину Байдена у зловживанні владою. Трамп згадав, як син Байдена Хантер почав «заробляти мільйони в Україні та у Китаї», хоча «до того ніде не працював». Під час дебатів Трамп не засудив білий супрематизм — ідеологію білого расизму.

Дискусія політиків тривала півтори години.

За даними CNN, більшість глядачів віддали перемогу Байдену на дебатах з Трампом / скріншот з відео CNBC Television

За даними CNN, більшість глядачів віддали перемогу Байдену на дебатах з Трампом. Про це свідчать результати опитування фірми SSRS, проведеного на замовлення каналу. Шість з десяти глядачів дебатів в США підтримують кандидата від Демократичної партії Джо Байдена.

Водночас 28% опитаних вважають, що чинний президент виступив краще. 65% глядачів назвали відповіді Байдена більш правдивими, ніж відповіді Трампа (29%). 69% респондентів визнали нападки Байдена на Трампа справедливими. У той же час 32% заявили, що Трамп був правий. SSRS провела опитувунная серед 568 виборців, які спостерігали за дебатами. Похибка опитування становить 6,3%.

Реакція соцмереж 

Американці неоднозначно відреагували на дебати Трампа та Байдена. 

 

«Трамп розуміє, що дебати — це видовищний вид спорту. Це про напад на суперника. І він прекрасно з цим впорався».

 

«Вперше в історії Америка благала про рекламну паузу».

 

«Короткий виклад перших президентських дебатів».

Податковий скандал 

28 вересня The New York Times повідомило, що президент США Дональд Трамп не сплачував податок на прибуток близько десятка років до того, як він очолив США. Опубліковану статтю NYT президент назвав неправдивою та пообіцяв згодом оприлюднити свою податкову декларацію. В ході дебатів американський політик Трамп запевнив, що платить «мільйонні податки» і вже скоро про це всі дізнаються.

Водночас напередодні дебатів претендент від Демократичної партії Джо Байден оприлюднив податкову декларацію за 2019 рік. Про це повідомляє CNBC. Згідно з декларацією, у 2019 році Байден з дружиною заробили майже $985 тисяч та заплатили близько $346 тисяч федеральних податків.

«Американський народ заслуговує прозорості від своїх лідерів, тому сьогодні я опублікував свою податкову декларацію», — написав Байден на своїй Facebook-сторінці. 

 

The American people deserve transparency from their leaders, it's why as of today, I've released 22 years of my tax returns.

Posted by Joe Biden on Tuesday, September 29, 2020

Номінували на Нобель

Член палати громад Великої Британії від Лейбористської партії Кріс Брайант висунув кандидата на посаду президента США Джо Байдена на Нобелівську премію миру. В інтерв'ю The Evening Standard Брайант заявив, що у Байдена є «найкраща сила — сила аргументу».

«Зброя може зупинити серце, але вдало поставлені слова можуть змінити багато сердець, а багато сердець можуть змінити світ», — зазначив член палати громад.

Раніше норвезький депутат Крістіан Тайбрінг-Гьєдде номінував Нобелівську премію миру президента США. Про це стало відомо з інтерв'ю політика Fox News. Депутат вважає, що адміністрація Трампа зіграла ключову роль у нормалізації відносин між Ізраїлем та Об’єднаними Арабськими Еміратами.

«Очікується, що інші країни Близького Сходу послідують прикладу ОАЕ, і ця угода може стати переломним моментом, перетворивши Близькій Схід в регіон співпраці й процвітання», — йдеться у його номінаційному листі.

У 2018 році Тайбрінг-Гьєдде вже номінував Трампа на Нобелівську премію миру після його саміту з лідером КНДР Кім Чен Ином у Сінгапурі. Проте, тоді глава Білого дому не отримав нагороди.

Раніше ми писали, що британське видання The Economist прогнозує Байдену перемогу на виборах в США. 

Читайте також: Трамп відмовляється засудити Росію і переводить стрілки на Китай.