Взялися за старе. «Слуги народу» знову пропонують розділити посади мера та голови КМДА

Під час міської партійної конференції, що пройшла 20 вересня, голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив, що в їх фракції працюють над тим, щоб прийняти законопроект про Київ ще до місцевих виборів, — передає Liga.net

Якщо вищевказаний проект стане  законом, в столиці розділять повноваження мера і глави КМДА. «Ми працюємо над законопроектом про столицю, працюємо над тим, щоб він якомога швидше потрапив до порядку денного сесії Верховної Ради <...> щоб ми могли до виборів спробувати почати його розглядати і подарувати киянам систему управління містом, а закон про Київ — це про управління містом, результати», - зазначив Корнієнко.

Як випливає з пояснювальної записки, зокрема, мер очолюватиме столичний магістрат — виконавчий орган Київської міської ради і головуватиме на його засіданнях. Голова ж КМДА контролюватиме дотримання Конституції і законів України органами місцевого самоврядування та координуватиме діяльність органів виконавчої влади на місцях.

Нагадаємо, рік назад, восени 2019 року, між колишнім главою ОП Андрієм Богданом та мером Києва Віталієм Кличком розгорівся конфлікт. По даним з кількох незалежних джерел конфлікт виник через суперечки щодо виділення земельних ділянок у столиці між Кличко та співвласником девелоперської компанії Saga Development Андрієм Вавришем, який входив до близького оточення Богдана.

24 вересня 2019 року група депутатів від «Слуги народу» внесла до парламенту вищевказаний законопроект про самоврядування Києва. Якщо б його прийняли, у Віталія Кличка залишилися б суто представницькі функції. Фінансовими потоками б керував голова КМДА. Тоді на цю посаду планували призначити нинішнього міністра культури Олександра Ткаченко. Він навіть подав відповідну декларацію до НАЗК. Але після відставки Богдана прийняття закону пригальмували.

Але у випадку поразки на виборах кандидата у мери від «Слуги народу» Ірини Верещук, ідея розділення повноважень мера та глави КМДА знов може стати актуальною.

Нагадаємо, 16 вересня «Європейська солідарність» оголосила, що Марина Порошенко очолить партійний список на виборах до міськради Києва.