«Я подивився Лаврову в очі». Боррель каже, що на закритих переговорах у Москві вимагав звільнити Навального
Getty Images

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель розповів подробиці закритої частини переговорів з російським міністром Сєргєєм Лавровим і заперечив, що був безпорадним у Москві.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню Spiegel.

«Не думаю, що ви сказали б це (що Боррель безпорадний — Прим. ред.), якби були свідками нашої зустрічі в закритому режимі. Я там подивився Лаврову в очі й дуже чітко сказав, що я думаю про ситуацію з правами людини в Росії. Я закликав звільнити опозиційного політика Олексія Навального та провести незалежне розслідування його отруєння і критикував арешт протестувальників», — сказав Боррель.

Політик пояснив, що  Лавров тоді його попередив.

«Він запитав мене, чи я хочу поговорити про справу Навального також під час пресконференції. Лавров заявив, що Росія не сприйме втручання у внутрішні справи», — додав дипломат.

Боррель також розповів, що росіяни порівнювали справу Лаврова з каталонцями, яких засудили за участь у референдумі про незалежність. Боррель є вихідцем із Каталонії, але підтримує єдність з Іспанією.

Я відомий тим, що реагую негайно і не уникаю суперечок. Але з цього приводу, коли я почув порівняння справи Навального з каталонцями, яких засудили за участь у референдумі про незалежність, я розглянув можливість вступити в діалектичну боротьбу з ним перед камерою

Але Боррель вирішив цього не робити, пославшись на те, що він не їздив до Москви, аби поговорити про Каталонію. «Я вирішив зберігати спокій», — пояснив він.

Боррель не став заперечувати, що його публічна реакція на дії Москви могла бути жорсткішою.

«Коли так багато людей вважають, що я мав виявити більш сильну реакцію, я не буду їм суперечити. Ймовірно, мені слід було поступитися своєму бажанню ще трохи посперечатися перед камерами», — додав він.

На питання, чи варто було діяти впевненіше у відпровідь на провокації Лаврова, Боррель сказав: «Я не розглядаю пресконференції як місця для публічних суперечок. Дебати повинні проходити у закритому режимі. І там заяви були висловлені дуже чітко».

У день візиту Борреля Росія одночасно оголосила про висилку трьох дипломатів з Польщі, Німеччини та Швеції нібито за їх участь протестах проти ув'язнення Навального. Країни ЄС відповіли взаємністю.

ЄС та США разом протистоятимуть Росії та Китаю