Як і де спіймали Медведчука. Голова СБУ розповів про зірвані плани ФСБ

Російська ФСБ планувала доставити Віктора Медведчука, лідера ОПЗЖ та кума путіна, до Придністров'я і звіти вже вивезти до Москви.

Подробиці затримання нардепа-втікача розповів голова СБУ Іван Баканов в ефірі національного телемарафону.

За його словами, ФСБ намагалася пустити українську контррозвідку хибним слідом. Для цього робили «вкиди» про знаходження Медведчука за кордоном та «зливи» про фейкові маршрути його втечі з України до рф. Російські спецслужби з цією метою навіть підгодотували «псевдомедведчуків».

Насправді за сприянням корумпованих правоохоронців та лідерів злочинного світу Медведчука мали переправити до Придністров'я, а звідти вже до росії.

«Медведчука під виглядом військового ЗСУ нібито у супроводі колег-правоохоронців хотіли довезти до українського кордону, там на човні переправити на інший бік, де на нього чекала евакуаційна група спецпризначенців ФСБ. Вони прибули на місце, щоб після цього доставити потім Медведчука до Москви. Але завдяки СБУ цей план їм не вдалося реалізувати», — розповів Баканов.

За словами голови СБУ, українська контррозвідка чітко з'ясувала справжні маршрут евакуаційної групи, що дозволило затримати Медведчука на виїзді з Київської області.

Нагадуємо, одразу після початку повномасштабного російського вторгнення Віктор Медведчук втік з-під домашнього арешту. Сама Оксана Марченко втекла з України до Білорусі ще 18 лютого.

12 квітня президент Володимир Зеленський повідомив, що проросійського політика вдалося затримати в результаті спецоперації СБУ. Він також допустив можливість обміну Медведчука на українських військовополонених.

Дмитро Пєсков, речник путіна, на таку пропозицію заявив, що Медведчук — іноземний політик і спочатку треба дізнатися, чи хоче він брати участь в обміні. А секретар Радбезу рф дмитро мєдвєдєв пригрозив відповісти на затримання кума путіна викраденням українських політиків.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Марченко записала звернення до Зеленського та Ердогана (оновлено)