Як виглядає теплоход «Хвиля»‎, на якому нібито влаштовували вечірки для членів наглядової ради «Укрзалізниці»‎

Прогулянковий теплохід «Хвиля», на борту якого, за словами народного депутата минулого скликання Борислава Берези, влаштовували вечірки для членів Наглядової ради «Укрзалізниці»‎ з віскі по 64 тис. грн за пляшку та сигарами, виявився судном спецпризначення на підводних крилах.

Згідно з даними регістрової книги суден регістру судноплавства України, «Хвиля» справді знаходиться на балансі «Укрзалізниці», але судновласником зазначено її філію — «Південно-Західну залізницю».

В 2017 році судно зняли з реєстрації, оскільки власник не надав можливості провести його огляд. Можна припустити, що в той час «Хвиля» проходила модернізацію салону для VIP-клієнтів. Принаймні у 2015-му вона виглядала інакше.

«Хвиля» у 2015 році / відкриті джерела

Наступного року реєстрацію поновили. Останній вихід «Хвилі»‎ з порту приписки в Києві відбувся в серпні 2019 року.

«Хвиля» належить до суден на повітряних крилах проєкту 352 типу «Восход». Їх головне призначення — швидкісні перевезення пасажирів у світлий час доби на транзитних і місцевих лініях. Експлуатаційна швидкість становить 60 ​​км/год., пасажиромісткість — 71 особа.

Двигуном виступає дизельна силова установка, що витрачає 170 л дизпалива на годину роботи. Цим можна пояснити значні витрати на пальне, про які розповідав Береза.

Судно побудували в 1987 році у Феодосії. До квітня 2000 року «Хвиля» знаходилася у власності «Укррічлоту»‎, звідки її передали «Південно-Західній залізниці».

Поки що жоден з членів наглядової ради «Укрзалізниці»‎ та Євген Кравцов, який у 2017— 2019 роках був головою держкомпанії, не відповіли Chas News, чи насправді мали місце описані Березою вечірки.

Втім, зазначимо, що 8 квітня у медіапросторі з’явилося одразу три новини, відверто негативні для іміджу держкомпанії. Спочатку це був пост Берези у Facebook про витрати на коштовний алкоголь та використання теплоходу «Хвиля». Згодом новина про іноземця, який самостійно помив брудне вікно у своєму вагоні, а ближче до вечора — повідомлення про обшуки в «УЗ» та у членів наглядової ради компанії.

Chas News звернувся до Берези з проханням надати деталі по витратах на корпоративні заходи наглядової ради «УЗ». Але на момент публікації матеріалу він не надав відповіді. 

Скидає «Туза». Український мільярдер через борги продає яхту за €119 млн (фото)